Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din UE

Guvernele pot sprijini financiar radiodifuziunile publice cu condiţia ca finanţarea să fie folosită în scopul îndeplinirii obiectivului de serviciu public.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 04 Februarie 2014, 11:11

Serviciile media audiovizuale din Uniunea Europeană vor beneficia de un grup de reglementare în domeniu.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, comisar european pentru agenda digitală, susţine că oficializarea constituirii acestui grup este o realizare, atât pentru autorităţile naţionale de reglementare, cât şi pentru Comisia Europeană.

Într-un comunicat publicat la Bruxelles, doamna Kroes consideră că independenţa acestor mijloace de comunicare va fi întărită şi toată lumea va lucra mai bine împreună într-un moment crucial, atunci când se vor revizui normele europene în domeniul audiovizualului în 2015.

Grupul reuneşte reprezentanţi la nivel înalt ai organismelor de reglementare independente naţionale din domeniu şi are rolul de a consilia Comisia Europeană în vederea implementării Directivei privind coordonarea anumitor dispoziţii stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale.

Audio: Reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din UE.

Comisia atrage atenţia asupra creşterii audienţei în mediul online şi consideră că distribuirea mesajelor în mediul virtual creează probleme speciale ce necesită reglementări speciale.

Grupul se va întâlni pentru prima oară la 4 martie, urmând ca preşedintele să fie ales pentru o perioadă de 12 luni dintre membrii acestuia.

Începând din 1989, Uniunea Europeană a reglementat difuzarea transfrontalieră a programelor audio-video.

De atunci a fost nevoită să actualizeze normele pentru a lua în considerare noile evoluţii în domeniu oferite printr-o serie de dispozitive ca telefoanele mobile şi tabletele.

În ceea ce priveşte serviciile audiovizuale publice, conform Tratatului de la Amsterdam din 1999, acestea trebuie să răspundă nevoilor democratice, sociale şi culturale şi au un rol important în prevenirea dominării acestui sector de către unul sau mai mulţi jucători mari.

Guvernele pot sprijini financiar radiodifuziunile publice cu condiţia ca finanţarea să fie folosită în scopul îndeplinirii obiectivului de serviciu public şi să nu împiedice desfăşurarea operaţiunilor comerciale normale sau să distorsioneze concurenţa de pe piaţa de profil.

Just launched new group of EU audiovisual regulators:stronger independence while working together http://t.co/TFiuSLAYTB

— Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) February 3, 2014