Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Registru obligatoriu de transparență în activitatea instituțiilor UE

Comisia Europeană propune crearea unui registru obligatoriu de transparență în activitatea instituțiilor comunitare.

Registru obligatoriu de transparență în activitatea instituțiilor UE

Articol de Mihaela Mihai, 07 Octombrie 2016, 11:13

Comisia Europeană propune crearea unui registru obligatoriu de transparență în activitatea instituțiilor comunitare.

Registrul ar urma să implice toate cele trei instituții ale Uniunii – Comisia, Parlamentul, dar și Consiliul Uniunii Europene și să devină obligatoriu pentru toți reprezentanții grupurilor de interese care încearcă să influențeze elaborarea politicilor la Bruxelles, dar și punerea lor în aplicare.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Un prim document de acest fel a fost creat în comun de Parlament și Comisia Europeană în urmă cu 5 ani. Trei ani mai târziu, registrul a fost actualizat prin intermediul unui acord inter-instituțional și se aplică în prezent doar pentru cele două instituții, nu și pentru Consiliul Uniunii, locul în care miniștrii din toate statele membre se reunesc pentru a adopta legi și pentru a coordona politici.

Registrul actual funcționează pe bază de voluntariat și cuprinde peste 9 800 de entități, societăți de consultanță în domeniul afacerilor publice și cabinete de avocatură, asociații comerciale și profesionale, ONG-uri, organizații religioase și organizații academice.

Instituțiile Uniunii trebuie să colaboreze pentru a recâștiga încrederea cetățenilor, crede Frans Timmermans, prim vice-președinte al Comisiei europene. El spune că oamenii simpli au dreptul să știe cine încearcă să influențeze procesul legislativ și propune ca nici o reuniune cu factorii de decizie să nu aibă loc fără o înscriere prealabilă în registrul de transparență. Publicul va putea vedea astfel cine desfășoară activități de lobby, pe cine reprezintă și sumele cheltuite în acest scop.

Modificările propuse fac parte dintr-un plan mai amplu asumat de actualul executiv de la Bruxelles, condus de Jean Claude Juncker, de a reforma procesul de elaborare a politicilor europene.

Începând din decembrie 2014, Comisia a dat publicității informații cu privire la reuniunile comisarilor, ale membrilor cabinetelor lor și ale directorilor generali ai Comisiei cu toți reprezentanții grupurilor de interese.

A fost acordat de asemenea un acces mai larg la documentele referitoare la negocierile pe tema Acordului de Liber Schimb cu Statele Unite, contestat de o parte dintre europeni, care se tem de un posibil amestec al companiilor multinaționale în politicile publice ale statelor membre ale Uniunii

În Agenda sa pentru o mai bună reglementare, prezentată în mai anul trecut, Comisia s-a angajat totodată în direcția unei deschideri a procesului său de elaborare a politicilor pentru a permite publicului larg să își spună părerea.