Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

21 Aprilie 2012
Vizualizari: 1641
Comentează add

Pentru a marca momentul, parlamentarii britanici vor să modifice numele Turnului Ceasului din Palatul Westminster sau Big Ben, cum mai este cunoscut, în Turnul Elisabetan.

Regina Marii Britanii împlineşte 86 de ani

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Foto: Agerpres.

Regina Marii Britanii împlineşte astăzi 86 de ani.

Ca în fiecare an, însă, monarhul britanic va fi aniversat la începutul lunii iunie, când vremea este mult mai prielnică.

Anul acesta, festivităţile vor fi corelate cu cele dedicate împlinirii a 60 de ani de domnie.

Pentru a marca momentul, parlamentarii britanici vor să modifice numele Turnului Ceasului din Palatul Westminster sau Big Ben, cum mai este cunoscut, în Turnul Elisabetan.

"Aş fi foarte surprins dacă s-ar întâmpla asta pentru că Big Ben este o instituţie naţională.

"Este un gest frumos pentru Elisabeta a II-a, dar nu cred că se va întâmpla vreodată să fie schimbat şi numele stadionului din Newcastle, dar lumea îi spune tot St. James's, aşa că politicienii pot să facă ce vor ei pentru că Big Ben va rămâne Big Ben", spune un trecător.

"Cred că este o idee minunată. Probabil că i-aş spune turnului tot Big Ben, dar ar fi un gest frumos să-l redenumească pentru că ar fi o regină extraordinară", este de părere o doamnă mai în vârstă.

Chiar şi parlamentarii care susţin ideea admit că ar fi greu ca lumea să renunţe la denumirea de Big Ben.  

Kate Hewitt, parlamentar al Partidului Laburist, a declarat la BBC că decizia finală ar trebui să aparţină chiar Reginei.

"Nu este cel mai important lucru pe care trebuie să-l rezolvăm dar ar fi un semn de apreciere din partea noastră chiar dacă lumea va continua să-i spună Big Ben. Consider însă că ultimul cuvânt în această chestiune ar trebui să-l aibă chiar Majestatea Sa Regina."

Dacă numele va fi schimbat - în cele din urmă - nu ar fi pentru prima oară când parlamentul ar redenumi unul dintre turnurile de la Westminster.

Când palatul a fost reconstruit, în 1860, după un incendiu devastator, turnul din aripa de vest, cunoscut atunci ca Turnul Regelui, a fost redenumit Turnul Victoria, în cinstea reginei Victoria, care avea să devină primul monarh britanic care petrece 60 de ani pe tron.


Etichete Marea BritanieElisabetaBig Ben

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live