Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Regim tranzitoriu "pentru unele reguli ale PAC"

Pentru a garanta continuitatea, măsurile tranzitorii sunt necesare doar pentru anumite elemente ale Politicii Agricole Comune, şi anume pentru sistemul de Plăţi Directe.

EuranetPlus.

Articol de Arina Petrovici, 19 Aprilie 2013, 10:47

Comisia Europeană a publicat joi propunerile menite să stabilească un regim tranzitoriu în 2014, pentru unele reguli ale Politicii Agricole Comune, în particular, sistemul de plăţi directe.

Concluziile arată că, deşi Comisia Europeană lucrează intens cu Parlamentul European şi cu Consiliul, pentru a ajunge la un acord politic privind reformarea Politicii Agricole Comune – şi rămâne optimistă că acest lucru se poate finaliza la sfârşitul lunii iunie –, pentru ca noua reglementare să fie pusă în practică începând cu 1 ianuarie 2014, primele zile ale anului viitor nu pot constitui un termen realist pentru implementarea, în statele membre, a tuturor procedurilor administrative necesare.

Pentru a garanta continuitatea, măsurile tranzitorii sunt necesare doar pentru anumite elemente ale politicii, şi anume pentru sistemul de Plăţi Directe.

AUDIO: Politica Agricolă Comună.

Acest lucru înseamnă că dispoziţiile actuale din Schema Unică de Plată şi plăţile vizate prin „articolul 68” vor continua şi anul viitor.

Noi legi – de exemplu, cele care vizează ecologizarea – nu vor fi aplicate până la începutul anului 2015, aşa că organismele debitoare vor avea la dispoziţie un interval de timp suplimentar, pentru a se conforma acestor schimbări.

În ce priveşte Dezvoltarea Rurală, practica standard este de a defini regulile de tranziţie, în vederea acoperirii diferenţei dintre două perioade multianuale de programare.

În orice caz, este nevoie de precizarea anumitor dispoziţii tranzitorii specifice, mai ales pentru a face faţă consecinţelor întârzierii implementării noului regim de plăţi directe.

Propunerile făcute publice joi urmăresc să cuprindă şi impactul financiar al concluziilor Consiliului European din 8 februarie, care sunt în continuare supuse atenţiei Parlamentului European.

Fapt care arată că procesul prin care ne îndreptăm către o distribuire de fonduri mai onestă pentru plăţi directe între statele membre va ajunge la faza de implementare în 2014.

Propunerile au fost comentate de comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, care a apreciat că anul viitor, mottoul plăţilor directe va fi "reguli existente, buget nou".

Dacian Cioloş a subliniat că este important ca agenţiile de plată să aibă timp să implementeze acordurile administrative şi să garanteze un management corect fondurilor europene, iar fermierii să înţeleagă bine noile reguli şi să nu trimită proiecte înainte de a fi gata.