Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE - continuare Duminică, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

5 Decembrie 2017
Vizualizari: 760
Comentează add

Regele Mihai I a încetat astăzi din viaţă la ora 13.00, în vârstă de 96 de ani

Regele Mihai I de România, cronologie Regele Mihai I de România, cronologie - Conține video

radiojurnal

Născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, Regele Mihai I de România a condus ţara în două rânduri: între 1927 şi 1930, iar apoi între 1940 şi 1947. A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit şi în secolul XXI.

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său Carol al II-lea renunţase în 1925 la tron şi rămăsese în străinătate.

Minor fiind, atribuţiile regale erau îndeplinie de o regenţă. În 1930, Carol al II-lea a revenit la tron şi a condus România până în 6 septembrie 1940, când a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice şi să părăsească ţara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai.

În august 1944, când România era aliată a Germaniei naziste, l-a arestat pe mareşalul Ion Antonescu, cel care instaurae dictatura, şi a trecut ţara de partea aliaţilor. Trei ani mai târzu a fost obligat de noua putere comunistă să abdice şi să ia calea exilului.

S-a refugiat mai întâi în Marea Britanie, apoi în Elveţia. După căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu, la sfârşitul anului 1989, a încercat în repetate rânduri să revină în România. Abia în 2002 avea să se instaleze la Bucureşti, unde a dus o viaţă discretă.

Grav bolnav, a revenit în Elveţia anul trecut, unde era tratat de cancer. Regele Mihai a militat neobosit pentru intrarea României  în NATO şi în Uniunea Europeană şi a sperat într-o Românie morală, unită şi prosperă.

Regele Mihai: "Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri. Aşa să ne ajute Dumnezeu!"

Video: Discursul Regelui Mihai în Parlamentul României, 25 octombrie 2011.


Etichete Regele Mihai IcronologieCarol al II-leaRegele Ferdinandexilul

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live