Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

12 Septembrie 2020
Vizualizari: 204
Comentează add

Regatul Bahrainului s-a alăturat EAU în normalizarea relațiilor cu Israelul

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Harta, Bahrain. Captură foto.

Regatul Bahrainului s-a alăturat Emiratelor Arabe Unite în normalizarea relațiilor cu Israelul.

Anunțul a fost făcut de Casa Albă, care pregătește ceremonia în care președintele Donald Trump va primi delegațiile Israelului și Emiratelor Arabe pentru semnarea documentelor oficiale.

La festivitatea considerată istorică pentru pacea din Orientul Mijlociu va fi prezent și prințul moștenitor al Bahrainului. Dragoș Ciocârlan transmite.


Reporter: Încă o filă de istorie: vineri s-a ajuns la un acord pentru normalizarea relațiilor între statul Israel și regatul Bahrain, în timpul unei convorbiri telefonice între președintele american, Donald Trump, regele Bahrainului, Al Khalifa, și premierul israelian, Benjamin Netanyahu. În declarația comună a celor trei lideri este precizată stabilirea relațiilor diplomatice complete între statul Israel și regatul Bahrain.

Jared Kushner, consilier principal al Casei Albe, a declarat că în baza acordului cele două țări vor deschide ambasade.

După ce a fost anunțată normalizarea relațiilor între Israel și Emiratele Arabe Unite, negocierile cu alte țări din zona Golfului s-au intensificat.

În această săptămână, Bahrainul și-a deschis spațiul aerian pentru avioanele israeliene. Ieri, președintele american, Donald Trump, spunea într-o conferință de presă la Casa Albă că alte țări se vor alătura curând acordului dintre Israel și Emiratele Arabe Unite. Trump a estimat că până la urmă și Arabia Saudită se va alătura.

Prințul moştenitor al Bahrainului, Salman bin Hamad Al Khalifa, va fi la Washington înaintea ceremoniei de la Casa Albă din 15 septembrie, unde reprezentanții Israelului și ai Emiratelor Arabe Unite vor semna acordul pentru relații oficiale între cele două țări.

Președintele american a dat asigurări că alte țări sunt la rând pentru a se alătura procesului de normalizare a legăturilor.

El a spus că este surprins că palestinienii nu au revenit la negocieri, adăugând că Statele Unite renunță la înghețarea ajutorului financiar dacă se va ajunge la un acord cu ei.

Bahrainul este țara care a găzduit Conferința economică din 2019 "Pace pentru prosperitate", la care a participat și o delegație israeliană. Componenta economică se află la baza noii inițiative americane de pace în Orientul Mijlociu.


Etichete bahrainisraeleau(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live