Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎN ZORI Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

28 Februarie 2017
Vizualizari: 1054
Comentează add

Reforma sistemului de acordare de azil, pentru migranţi, în ţările europene, este analizată, astăzi, la reuniunea comitetului interparlamentar creat în acest scop.

Reforma sistemului de acordare de azil Reforma sistemului de acordare de azil - Conține audio

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

 

Reforma sistemului de acordare de azil, pentru migranţi, în ţările europene, este analizată, astăzi, la reuniunea comitetului interparlamentar creat în acest scop.

Europa a trebuit să facă față, în ultimii doi ani, celei mai mari provocări de după cel de-al doilea război mondial: criza refugiaților. Sosirea necontrolată a unui număr masiv de migranți a pus sub presiune nu numai statele membre, ci și întregul sistem european comun de acordare a azilului. De aceea, reuniunea de astăzi, la care participă eurodeputaţi, membri ai parlamentelor naţionale şi experţi, este un forum de dezbatere pe tema viitoarei politici europene în materie de azil.

AUDIO: Agenda europeana. EuranetPlus.

O decizie definitivă trebuie luată în această primăvară, aceasta fiind a 3-a reformă a politicii de azil în Europa. Discuţiile vizează repartiţia echitabilă între ţările membre a solicitanţilor de azil, selectarea lor în funcţie de condiţiile de siguranţă din ţara de origine, protejarea minorilor refugiaţi.

Anul trecut, au ajuns în Europa peste 180 de mii de refugiaţi numai pe ruta mediteraneeană, cei mai mulţi în Italia. Iar aceştia s-au adăugat celor sosiţi, în număr foarte mare, în 2015. Aproximativ un milion au cerut azil în ţările europene, iar alţii au fost expulzaţi către ţările de origine, după ce s-a constatat că viaţa nu le era pusă în pericol, acolo.

Dreptul de azil este un drept fundamental, consfinţit de Convenţia de la Geneva, în 1951. În Uniunea Eurpeană, au dreptul de a obţine azil persoanele care fug din ţările lor din cauza persecuţiilor sau pentru că viaţa le este pusă în pericol.

Din 1999, se lucrează la crearea unui regim de azil european comun şi la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniu. Sistemul european comun de azil permite atât identificarea rapidă a persoanelor care au nevoie de protecție internațională, cât și returnarea celor care încearcă să abuzeze. Noile norme europene comune îi penalizează mai dur pe traficanții de ființe umane, care profită de durerea și vulnerabilitatea migranților, pentru a face bani.

Recent, ca urmare a atentatelor teroriste comise în mai multe ţări europene şi a sosirii unor fluxuri masive de migranţi, reglementările au fost supuse unor revizuiri. Ultima prevede, între altele, ca amprentele digitale ale solicitanţilor de azil să fie înregistrate într-o bază de date, cu scopul de a fi detectaţi eventuali autori ai unor acte sau infracţiuni teroriste.


Etichete Europa la ziEuranetPlusreforma sistemului de acordare de azil

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live