Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reformă a politicii regionale a UE

Comisia Europeană este preocupată de pregătirea următoarei generaţii de programe ale Uniunii destinate dezvoltării regiunilor, care să ducă la creştere economică.

EuranetPlus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Iulie 2013, 11:01

Comisia Europeană şi-a trasat, încă din 2011, obiectivele şi priorităţile pentru proiectele finanţate din fonduri europene, pentru exerciţiul bugetar al Uniunii din următorii şapte ani, respectiv 2014-2020.

Practic, a fost creionată o reformă radicală a politicii regionale a Uniunii.

Se ştie că această viziune de a împărţi continentul în regiuni de dezvoltare a fost până acum, motorul avansării şi modernizării rapide a multor state din Uniunea Europeană.

Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, le-a cerut statelor membre și regiunilor să se mobilizeze şi să-şi planifice rapid programele susţinute din fonduri structurale perioada 2014-2020.

Audio: Reformă a politicii regionale a UE.

Apelul la acțiune a fost lansat imediat după ce, în Parlamentul European, au fost aprobate săptămâna aceasta o serie de rapoarte care, în principiu, sunt de acord cu aceasta reformă radicală a politicii regionale.

Rapoartele reflectă rezultatul negocierilor între Comisia Europeană, Parlamentul European şi statele membre cu privire la modificări ample ale modului în care sunt gestionate programele de politică regională.

Noua abordare direcționează cea mai mare parte a investiţiilor europene către domenii-cheie, pentru creştere economică şi locuri de muncă, şi impune obiective pentru a măsura rezultatele şi stabileşte noi condiţii pentru finanţare.

O bună parte a bugetului de dezvoltare regională – respectiv între 50 şi 80 % se concentrează pe măsurile de sprijinire a inovării, cercetării și dezvoltării, agendei digitale, competitivității IMM-urilor și tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.

O atenţie majoră se va acorda măsurilor de reducere a birocrației și de simplificare a utilizării fondurilor europene, şi anume: mai multe norme comune tuturor fondurilor, cerințe de raportare mai puține, dar mai la obiect, o mai bună utilizare a tehnologiei informatice.