Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Miercuri, 28 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Monica Chihaia, Atena

3 Iulie 2015
Vizualizari: 1124
Comentează add

Noul sondaj de opinie publicat, azi, în Grecia anticipează un rezultat strâns la referendumul de duminică. Grecii văd confruntarea dintre cele două tabere drept un derby.

Referendumul din Grecia, "un derby" cu rezultat strâns

monica-chihaia-atena

Foto: rri.ro.

Noul sondaj de opinie publicat, azi, în Grecia anticipează un rezultat strâns la referendumul de duminică, între cei care sunt de acord cu măsurile cerute de creditori şi cei care le resping la îndemnul guvernului, dar arată preferinţa fără echivoc a grecilor pentru păstrarea monedei europene.

Cele două tabere organizează diseară mitinguri paralele la Atena, la încheierea campaniei pentru referendum.

Sondajele indică un scor foarte strâns.

Am întrebat, astăzi, câţiva greci cum estimează rezultatul referendumului. Am reţinut răspunsul scurt şi apăsat al unuia dintre ei: derby.

Pe de altă parte, potrivit aceloraşi surse, majoritatea covârşitoare a sondajelor, respectiv majoritatea covârşitoare a grecilor se exprimă în favoarea menţinerii Greciei în zona euro.

Aproape 2 din 3 consideră că un nu ar pune în pericol rămânerea în zona euro, în timp ce aproximativ jumătate nu văd posibilă o schimbare de poziţie a creditorilor în urma unui nu, deci a respingerii condiţiilor impuse pentru ajungerea la un acord.

În prefaţa mtingurilor organizate în această seară, aşa cum spuneaţi mai devreme, simultan, liderii politici se întrec în declaraţii menite să influenţeze opţiunile.

Un nu pentru un acord viabil nu înseamnă ruptură, ci o presiune puternică pentru ca Europa să abordeze cu mai mult realism situaţia din Grecia, sublinia premierul Alexis Tsipras ăn ultima sa intervenţie.

În ceea ce priveşte opoziţia, liderul acesteia, ex-premierul Antonis Samaras declara că Alexis Tsipras este ideologic orb, nerealist şi iresponsabil.

Şi aş mai spune în încheiere că suntem în aşteptarea deciziie forului suprem în stat, care a fost convocat de urgenţă astăzi pentru a examina legalitatea referendumului, în urma petiţiilor înaintate de doi cetăţeni greci care au solicitat anularea acestuia, argumentând că nu respectă condiţiile de organizare prevăzute la nivel european. 


Etichete Criza din GreciaAtenazona euroGrexitreferendumprotestecreditori internaţionaliFMIBanca MondialămonedăAlexis Tsiprasmanifestaţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live