Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Zugravu

27 Ianuarie 2013
Vizualizari: 1202
Comentează add

Bulgarii se pronunţă prin referendum asupra proiectului de construire a unei noi centrale nucleare. Sondajele arată că două treimi din cei care ar vota sunt "pentru".

Referendum pentru construirea unei centrale nucleare în Bulgaria

alexandru-zugravu

Muncitorii trec pe lângă locul unde ar urma să se construiască o nouă centrală nucleară. Foto: Reuters.

Bulgarii se pronunţă duminică prin referendum asupra proiectului de construire a unei noi centrale nucleare, rezultatul votului fiind privit ca un test privind sprijinul public pentru politicile de dreapta ale premierului Boiko Borisov.

Este primul referendum din era postcomunistă şi o provocare faţă de decizia guvernului de a abandona proiectul bulgaro-rus ce depăşeşte 10 miliarde de euro.

Premierul Borisov, care se străduieşte să învioreze cât de cât economia, a anulat în martie trecut construcţia centralei de 2000 de MW de la Belene, argumentând că ţara nu-şi poate permite această cheltuială.

Bruxelles-ul şi Washington-ul s-au opus de asemenea proiectului, temându-se că ar adânci dependenţa economică şi politică a Sofiei de Rusia.

Sondajele lasă să se înţeleagă că două treimi din cei care spun că merg la vot ar fi în favoarea proiectului, în speranţa că preţurile la curentul electric vor fi astfel ţinute în frâu, că vor fi create locuri de muncă şi Bulgaria ar deveni un furnizor de energie de luat în seamă.

Rezultatul consultării populare va fi validat dacă 4,35 de milioane din cele 6,9 milioane de votanţi se prezintă la urne şi jumătate din ei votează favorabil proiectul, atunci documentul va merge în Parlament pentru o decizie finală.


Etichete BulgariareferendumBoiko Borisoguvernenergie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live