Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reducerea veniturilor bugetarilor "va avea efecte grave"

Reprezentanţii partidelor de opoziţie şi ai sindicatelor au criticat măsurile anunţate de preşedintele Traian Băsescu, privind reducerea fondului de salarii din sistemul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Reducerea veniturilor bugetarilor "va avea efecte grave"
Sindicatele avertizează că în perioada următoare vor fi ample mişcări de protest. Foto: Mediafax.

Articol de Bogdan Isopescu, 07 Mai 2010, 08:05

Reacţiile la măsurile convenite cu Fondul Monetar Internaţional anunţate de preşedintele Traian Băsescu, privind reducerea fondului de salarii în sectorul bugetar cu 25% şi a celui de pensii cu 15% de la 1 iunie, nu au întârziat să apară.

Social-democraţii spun că măsurile anunţate de şeful statului echivalează cu un "genocid" şi ca atare nu vor fi solidari cu planul guvernului.

Liderul PSD, Victor Ponta, afirmă că actuala putere pune costurile unei guvernări mafiote pe seama pensionarilor, pe seama şomerilor, a medicilor, învăţătorilor sau agricultorilor.

Mai mult, Victor Ponta susţine că planul guvernului îi înşeală atât pe bugetari cât şi pe întreprinzătorii din mediul privat.

"Traian Băsescu, preşedintele ţării, a vorbit de două soluţii. Amândouă nesincere. Pentru că nu a vrut şi nu poate să vorbească de a treia soluţie, soluţia corectă, care ar fi însemnat oprirea cheltuielilor bugetare făcute în avantajul firmelor de partid, ar fi reînsemnat reduceri diferenţiate.

"Ar fi putut fi a treia soluţie, a concedierii miilor de clienţi politici angajaţi din octombrie 2009 încoace, al utilizării fondurilor comunitare blocate pe criterii strict politice la Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Transporturilor şi în celelalte zone", a declarat Victor Ponta.

PD-L: redresarea României se aşteaptă de la nivelul economiei private

Democrat-liberalii afirmă că situaţia este într-adevăr dificilă, însă este bine că măsurile anunţate de preşedinte nu vor afecta mediul privat ci doar sistemul de stat şi este mai bine aşa, spun ei, pentru că de la nivelul economiei private se aşteaptă redresarea României.

Vicepreşedintele PD-L, Cezar Preda, acuză în acelaşi timp guvernul că nu a redus până acum cheltuielile şi nu a mărit gradul de colectare.

El susţine că în momentul de faţă guvernul nu mai poate ocoli problema.

"Aici nu mai merge păcăleala. Ne facem că tăiem 25% din posturi care de fapt nu erau ocupate. Aici nu mai merge şmecheria să lase pe şefii din societăţi de supraveghere din consilii de administraţii cu mii de euro.

"Dacă ne apucăm să fentăm lumea înseamnă că trebuie să plecăm noi din ţara asta, nu de la guvernare", a declarat Cezar Preda.

Varujan Vosganian: "Nici Fondul Monetar n-a cunoscut această realitate"

Fostul ministru de finanţe, liberalul Varujan Vosganian, a declarat pentru Radio România Actualităţi că toată populaţia va fi afectată de aceste măsuri pentru că nu există familii de bugetari şi familii plătite doar de privaţi.

Măsurile anunţate, adaugă el, ignoră orice idee de program de relansare economică, iar cifrele prezentate sunt scoase din burtă, fără a avea un studiu de impact.

"Dacă FMI acum câteva săptămâni vorbea de faptul că nu trebuie majorate impozitele, iar după câteva săptămâni şi-a dat seama că de fapt deficitul va ajunge la peste 9 % şi că situaţia este dramatică, arată că nici Fondul Monetar n-a cunoscut această realitate.

"Ar fi nevoie de un program de relansare economică şi care să se bazeze pe o sumă investiţională rezultată din negocieri cu Comisia Europeană şi care să fie prezentată în faţa naţiunii", a afirmat Varujan Vosganian.

UDMR: "Măsurile nu reprezintă o surpriză"

Reprezentanţii UDMR afirmă că toate ţările din jurul României au luat până acum măsuri similare, şi că acestea nu reprezintă o surpriză.

Ei consideră că este surprinzător şi condamnabil faptul că anul trecut guvernul României a bătut pasul pe loc, în loc să reducă cheltuielile şi să facă restrucutrări.

"Între timp, ceea ce o să propunem şi în coaliţie este un audit care sa verifice cum funcţionează sau cum nu funcţionează administraţia publică locală şi centrală şi pe lângă aceste măsuri să încercăm să venim cu măsuri economice care să şi pornească economia şi totodată va trebui să plătim banii care sunt restanţe către cei care au lucrat pentru stat şi au datorii de luni de zile", a declarat vicepreşedintele UDMR, Lazslo Borbely.

Minorităţile sunt de acord cu măsurile anunţate

Liderul grupului minorităţilor, altele decât cea maghiară, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat pentru Radio România Actualităţi că nu ar fi acceptat creşterea fiscalităţii şi că este de acord cu măsurile anunţate de şeful statului, însă el spune că trebuie ca din sistemul bugetar trebuie să plece clientela politică şi nu persoanele competente.

"Da, fondul de salarii este diminuat şi fiecare conducător de instituţie poate să aleagă. Poate să facă şi angajări dacă doreşte, dar în acelaşi fond de salarii.

"Este o măsură care îi va obliga după părerea mea ca într-un timp rezonabil să ajungă la un număr corect de salariaţi. Statul este de ani de zile supradimensionat", a declarat Varujan Pambuccian.

PC: "Măsurile depăşesc orice aşteptări"

Liderul Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat că se aştepta să fie anunţate măsuri grele însă cele prezentate de şeful statului "depăşesc aceste aşteptări".

Daniel Constantin consideră că principalul vinovat pentru situaţia în care se află România este chiar preşedintele statului, Traian Băsescu, despre care a spus că se comportă ca un premier şi că este negociatorul principal cu FMI.

"Măsurile la care am asistat astăzi nu reprezintă altceva decât startul unor manifestaţii, probabil de stradă. Pe de altă parte, măsuri de genul micşorarea pensiei cred că sunt unice în istoria României, nu am mai auzit un astfel de comportament al statului la adresa celor care au contribuit 40, 50, sau 60 de ani la bugetul de pensii.

"Cred că am asistat din păcate la certificarea crizei profunde prin care trece România şi nu mă refer numai la criza economică ci şi la criză socială şi criza politică din păcate", a apreciat Daniel Constantin.

Preşedintele PC a mai spus că opoziţia va trebui să cântărească atent dacă se impune o moţiune de cenzură deoarece va trebui să fie pus ceva în loc dacă este demis actualul guvern, iar un nou prim ministru din rândul PD-L nu ar rezolva situaţia.

Sindicaliştii susţin că măsurile anunţate sunt de neacceptat

Marile confederaţiile sindicale au reacţionat imediat la declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu.

Cartel Alfa estimează că aproximativ 35% din bugetarii cu salarii mici îşi vor pierde locurile de muncă din cauza reducerii fondului de salarii cu 25 de procente şi că această măsură va crea o acţiune socială mai acută decât în Grecia.

CNSLR Frăţia consideră propunerile preşedintelui ţării ca fiind inacceptabile şi susţine că nu există bază legală pentru ca măsurile anunţate să poată fi aplicate.

Confederaţia Sindicatelor Democratice din Romania apreciază că în aceste condiţii bugetarii şi pensionarii nu se vor mai putea întreţine.

CSDR avertizează că în perioada următoare vor fi ample mişcări de protest.

Liderii confederaţiilor sindicale au anunţat că se vor întâlni sâmbătă pentru a stabili calendarul protestelor.

Reacţiile clasei politice şi ale sindicatelor vin după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că, în urma măsurilor convenite cu Fondul Monetar Internaţional, fondul de salarii în sectorul bugetar va fi redus cu 25 la sută, începând cu 1 iunie, iar cel de pensii şi şomaj cu 15 la sută.

Lista directorilor repuşi în funcţie
România 23 Aprilie 2010, 12:13

Lista directorilor repuşi în funcţie

În mai multe judeţe din România, directorii de instituţii deconcentrate demişi în 2008 - 2009 au fost reinstalaţi în funcţie...

Lista directorilor repuşi în funcţie
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată
Politică 25 Aprilie 2024, 17:15

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată chiar în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată
Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara
Politică 25 Aprilie 2024, 14:55

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara

Toate pensiile vor fi plătite mai repede în luna mai şi vor ajunge la pensionari înainte de Paşte.

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara
Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Politică 24 Aprilie 2024, 21:23

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie

BEC a dispus reluarea operaţiunilor în judeţele Alba, Argeş, Buzău, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa şi Mureş.

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
Politică 24 Aprilie 2024, 19:19

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara

Şedinţa de Guvern din 25 aprilie va avea loc, în premieră, la Timişoara.

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
YOU+EU 2024:  “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
Politică 24 Aprilie 2024, 14:10

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”

Eurodeputatul Ramona Strugariu subliniază că Parlamentul European este instituția comunitară care reprezintă cel mai bine...

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Politică 24 Aprilie 2024, 07:38

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

Pentru pasionații de lectură care nu pot ajunge în Piața Unirii din Cluj-Napoca, site-ul oficial gaudeamus.ro oferă standuri...

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Politică 23 Aprilie 2024, 18:36

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat astăzi în centrul discuţiilor pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a...

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene