Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

28 Aprilie 2011
Vizualizari: 1287
Comentează add

După o creştere economică slabă în primele trei luni ale anului, preşedintele rezevelor federale americane, Ben Bernanke, se declară încrezător că economia SUA va urma trendul ascendent.

Redresarea economiei SUA "va continua în 2011" Redresarea economiei SUA "va continua în 2011" - Conține video

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Preşedintele rezevelor federale americane, Ben Bernanke. Foto: Reuters.

Prima sesiune a unei serii de conferinţe de presă organizate de un preşedinte al
Rezervelor Federale este considerată de specialişti un semnal clar că Ben Bernanke, preşedintele rezevelor federale americane, încearcă să îşi concretizeze eforturile de a aduce agenţiei guvernamentale mai multă transparenţă.

Preşedintele rezevelor federale americane a arătat că economia şi crearea de locuri de muncă s-au consolidat suficient pentru a încheia programul de cumpărare a unor obligaţiuni ale Trezoreriei, în valoare de 600 de miliarde de dolari, la sfârşitul lunii iunie.

Chiar dacă programul se încheie la sfîrşitul lui iunie, Ben Bernanke a arătat că banca
centrală americană va continua un program separat de susţinere a economiei, reinvestind 17 miliarde de dolari pe lună pentru a cumpăra certificate ale Trezoreriei.

Această mişcare ar trebui să menţină rate dobânzilor la creditele ipotecare şi alte împrumuturi scăzute.

Ben Bernanke a mai spus că oficialii rezervelor federale se aşteaptă ca redresarea economică să continue în acest an după o creştere economică slabă în primele trei luni ale anului.

Economia americană va creşte în acest an cu 3,1-3,3% , mai puţin decât cele 3,9 procente
estimate anterior.

Noua proiecţie reflectă faptul că în primele 3 luni ale anului creşterea economică a
încetinit din cauza costurilor energetice mai ridicate.

Mai mult, rezervele federale americane recunosc creşterea preţului petrolului dar spun că o creştere a inflaţiei va fi temporară.

Piaţa muncii se ameliorează gradual

 

Şeful Rezervelor Federale a mai arătat că oficialii Băncii Centrale sunt mai optimişti în legătură cu rata şomajului care a coborât de la 9,8 procente în noiembrie, la cel mai mic nivel în 2 ani de zile, de 8,8 procente.

 

Noile proiecţii coboară nivelul ratei şomajului la 8,4-8,7 procente până la sfârşitul anului.

 

Şeful rezervelor federale a declarat că "piaţa muncii se ameliorează gradual" şi doreşte să se asigure tendinţa sustenabilă.

 

"Este încurajator să vedem ameliorările care au avut loc în ultimele luni. Ritmul ameliorărilor este, însă, lent, ne aflăm încă la o distanţă de mai mult de 7 milioane de locuri de muncă faţă de nivelul lor de dinaintea crizei" a mai adăugat şeful rezervelor federale.

 

Video: Ben Bernanke despre transparenţa agenţiei guvernamentale. 

În vreme ce îşi reduc programele de susţinere a economiei, rezervele federale îşi mută îndreaptă atenţia către întrebarea când şi cum să înceapă să crească ratele dobânzilor pentru a preveni un derapaj al inflaţiei.

Pe de altă parte, şeful băncii centrale americane a arătat că rezervele federale vor menţine ratele cheie ale dobânzilor la un nivel scăzut, aproape de zero, pe "o perioadă extinsă”.

 

Ben Bernanke a precizat că actuala creştere a preţurilor petrolului şi a alimentelor va cauza o scurtă creştere a inflaţiei.

 

În legătură cu perspectiva retrogradări ratingului de ţară al SUA de către agenţia Standard and Poor’s, şeful rezervelor federale a răspuns că toată lumea ştie că economia americană are o problemă foarte serioasă fiscală pe termen lung.

 

Ben Bernake speră că "acest fapt va da o dată în plus un impuls congresului şi administraţiei de a soluţiona această problemă. Cred că este cea mai importantă problemă economică, cel puţin pe termen lung, pe care o au în faţă SUA".

 

"Avem un deficit fiscal care nu este sustenabil pe termen mai lung şi dacă nu este soluţionat va avea consecinţe semnificative pentru stabilitatea financiară, pentru creşterea economică şi pentru nivelul nostru de trai" a declarat Ben Bernanke.


Etichete Ben BernankeSUAeconomierezerve federale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live