Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

28 Martie 2014
Vizualizari: 1242
Comentează add

Redresarea activităţii de creditare rămâne lentă din cauza scăderii semnificative a împrumuturilor în valută, afirmă guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Redresarea creditării în România, "lentă"

radiojurnal

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Arhivă.

Redresarea activităţii de creditare rămâne lentă din cauza scăderii semnificative a împrumuturilor în valută, afirmă guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu susţine că mai există loc pentru reducerea costurilor creditării, chiar dacă Banca Centrală nu intenţionează să mai reducă, pe termen scurt, nivelul dobânzii de politică monetară.

"Noi considerăm că rata de politică monetară, cum am spus şi în februarie, este bine poziţionată unde este, la 3,5%, dar în ceea ce priveşte dobânzile sau ratele de dobândă pe care le practică băncile, de la caz la caz şi în mod evident, mai este câmp de reducere, uitându-ne la cel puţin doi factori: la lichiditatea din piaţă, deci există lichiditate, cu alte cuvinte o presiune din partea lichidităţii pentru creşterea creditării, iar pe de altă parte şi la marjele dintre dobânzile active şi cele pasive" a declarat Mugur Isărescu.

Acesta a mai spus că există o categorie de credite de consum la care dobânzile practicate de băncile româneşti sunt mai reduse decât cele din ţări ca Cehia, Ungaria sau Polonia.

În schimb, costurile la care se pot împrumuta IMM-urile sunt mult mai mari, băncile de la noi plângându-se că multe societăţi nu sunt bine capitalizate şi au probleme acute de lichiditate. 


Etichete BNRBanca CentralăMugur IsărescucreditarefinanţareIMMcosturilichiditateconsum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live