Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICA - Succesele muzicii romanesti Luni, 25 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

25 August 2017
Vizualizari: 2030
Comentează add

Festivalul Aste Nagusia din Bilbao

Redescoperă lumea - Țara Bascilor Redescoperă lumea - Țara Bascilor - Conține audio

sorina-man

 

 ASTE NAGUSIA – așa îi spun locuitorii orașului basc Bilbao celei mai mari sărbători din an care are loc aici la sfârșit de august.

Mulți obișnuiesc să-și ia câteva zile libere pentru a participa și a se bucura pe deplin de tot ceea ce oferă acest festival peste 400 de evenimente cu acces gratuit, numeroase reprezentații teatrale, concerte de tot felul, concursuri pirotehnice, curse cu tauri, întreceri tradiționale de forță și multe altele.

 

Ca în fiecare an din 1978 încoace, Aste Nagusia / Semana Grande (în spaniolă) începe în seara primei sâmbete de după Ziua Adormirii Maicii Domnului și se întinde pe nu mai puțin de nouă zile.

 

Locul de start este piața unde se află impozanta clădire de secol XIX a teatrului Arriaga. În balconul clădirii ce citește o proclamație, după care se lansează primul foc de artificii, căruia localnicii îi spun txupinazo. Apoi își face apariția Marijaia, mascota festivalului, o figură feminină cu fața luminată de un zâmbet larg, cu obraji îmbujorați, păr blond ce-i ajunge până la umeri și stă prins într-o basma. Marijaia este un personaj trupeș, debordând de veselie și optimism, care ține brațele ridicate în semn de salut. Are propriul cântec cu care este întâmpinată oriunde își face apariția prin oraș.

 

Încă de a doua zi pot fi văzute defilând prin oraș numeroase personaje gigantice precum cele din Alaiul Balenei : Caracatița cu tentacule din care ies confetti, peștele Txangurro și Besugo, dorada care scoate fum pe gură și lasă în urma ei boabe de orez.

 

(sursa foto eitb.eus )

Sunt prezente și alte personaje de poveste , așa cum este de pildă Gargantua, căpcăunul care îi înghite pe copii dar le dă drumul în siguranță pe partea cealaltă, căci înlăuntrul său se află un tobogan bine mascat.

 

Vineri este așa numita Dia grande de la Aste Nagusia. Este ziua cea mare când au loc și faimoasele jocuri și întreceri tradiționale basce (care își au originea în muncile specifice gospodăriilor țărănești ) : tăierea buștenilor / aizkora jokua, ridicarea pietrelor / harrijasotzea, tragerea pietrelor / gizon probak, mutarea greutăților / txinga erute ș.a. La această ediție șapte bărbați voinici trebuie să-și adune forțele pentru a muta din loc și a trage timp de 20 de minute un pietroi în greutate de 4300 kg.

 Festivalul din Bilbao se încheie duminică, 27 august.

AUDIO


Etichete exclusiv radiofestivalbasciBilbaoAste NagusiaMarijaia

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live