Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Marţi, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

10 Ianuarie 2017
Vizualizari: 570
Comentează add

Pe urmele menestrelilor din orașul sud-african Cape Town

Redescoperă lumea - Africa de Sud Redescoperă lumea - Africa de Sud - Conține audio

sorina-man

 

 Începutul de an din orașul sud-african Cape Town stă sub semnul carnavalului.

 

Trupele de menestreli revarsă valuri de muzică, veselie și culoare pe străzile orașului, în drumul spre stadionul unde sunt așteptați să-și dea măsura talentului într-o competiție tradițională.

Cele câteva zeci de cluburi de menestreli, cunoscute sub numele de Kaapse klopse, evoluează rând pe rând în fața spectatorilor, a grupurilor de susținători și a juriului, în ziua dedicată carnavalului dar și în zilele de sâmbătă din cea dintâi lună a anului.

 

Tradiția trupelor sud-africane de menestreli datează din secolul al XIX-lea și a fost influențată semnificativ de menestrelii americani care susțineau la vremea respectivă spectacole la Cape Town. Trupele americane erau formate inițial din artiști non-afro care își colorau fața cu funingine pentru a reprezenta sclavii de culoare. Repertoriul lor cuprindea scheciuri umoristice, cântece specifice populației de culoare, al căror ritm era susținut de instrumente precum banjo și vioară. Artiștii americani purtau haine excentrice și foarte colorate.

 

Fiecare club de menestreli din Cape Town se distinge printr-o costumație aparte. Pentru sărbătoarea de început de an, costumația se pregătește în mare taină, fiecare echipă nutrind speranța să câștige marele trofeu și la această categorie. Ansamblul include uniforma, pălăria și umbrela.Cât privește repertoriul muzical, acesta conține cântece consacrate, tradiționale dar și variante de muzică pop, moderne, pentru a răspunde gusturilor grupurilor de susținători reprezentând generații diferite.

 

AUDIO

 

 

 

 

 


Etichete exclusiv radiocălătoriiAfrica de SudCape Townmenestreli

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live