Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alis Georgescu

28 Februarie 2017

Ce sunt profesiile reglementate?

Recunoaşterea calificărilor în UE Recunoaşterea calificărilor în UE - Conține audio

alis-georgescu

 

Profesiile reglementate sunt acele profesii la care nu puteţi avea acces decât dacă deţineţi o anumită diplomă, dacă aţi trecut o serie de examene specifice sau dacă v-aţi înregistrat într-o organizaţie profesională.
 
Pentru a afla ce profesii sunt reglementate în fiecare ţară din Uniunea Europeană şi care sunt autorităţile competente, consultaţi baza de date a profesiilor reglementate disponibilă pe site-ul ec.europa.eu. Pentru a utiliza baza de date, trebuie să cunoaşteţi denumirea profesiei în limba ţării care vă interesează.
 
De exemplu, dacă doriţi să lucraţi ca patiser în Germania, căutaţi în baza de date profesia de „Bäcker si la final treceţi iniţialele tării respective.
Dacă lista de rezultate nu conţine ţara în care intenţionaţi să vă mutaţi, este posibil ca profesia să nu fie reglementată în ţara respectivă.
 
Dacă profesia pe care o exercitaţi şi pregătirea necesară sunt considerate reglementate în ţara din Uniunea Europeană în care doriţi să lucraţi, dar nu au acelaşi statut în ţara de origine, ţara-gazdă vă poate solicita să dovediţi că aţi practicat această meserie timp de cel puţin 2 ani din ultimii 10 înainte de a vă permite să vă exercitaţi profesia sau chiar să prestaţi servicii temporare pe teritoriul său.
 
Personalul punctelor de contact pentru recunoaşterea calificărilor profesionale din ţara în care doriţi să lucraţi vă poate ajuta să vă pregătiţi dosarul, cu toate documentele justificative necesare.
 
AUDIO:


Etichete recunoaşterea calificărilorUEpracticăbaza de dateprofesii reglementate

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live