Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

14 August 2013
Vizualizari: 1828
Comentează add

Potrivit Consiliului Fiscal, cea mai importantă regulă încălcată este ţinta de deficit. Aceasta a fost făcută pe baza unor proiecţii nerealiste.

Rectificarea bugetară "încalcă reguli fiscal-bugetare"

cristina-ghioca

Foto: Arhivă

Rectificarea bugetară încalcă mai multe reguli fiscal-bugetare, transmite redactorul Radio România, Daniel Neguţ.

Cea mai importantă fiind ţinta de deficit, şi a fost făcută pe baza unor proiecţii nerealiste, numai din impozitul pe venit şi contribuţii din asigurări, veniturile fiind supraestimate cu 1 miliard de lei - consideră Consiliul Fiscal.

Specialiştii atenţionează asupra carenţelor serioase din procesul de programare bugetară, nivelurile proiectate în bugetul iniţial fiind depăşite frecvent în ultimii ani, ceea ce ar putea afecta credibilitatea estimărilor pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii.  

"Dacă ne luăm după execuţia la 6 luni şi de perspectivele economiei în a doua parte a anului la anumite capitole de venituri bugetare, estimările de venituri bugetare par prea optimiste în opinia noastră, mai degrabă nerealiste.

"Dar dacă ne uităm că la 6 luni au fost în jur de 3 miliarde de lei venituri bugetare nerealizate, dacă adăugăm şi partea de fonduri europene, veniturile nerealizate depăsesc 6 miliarde de lei şi în aceste condiţii ar trebui ca economia să-şi îmbunătăţească semnificativ performanţa pentru a putea realiza obiectivele de venituri bugetre pe care guvernul şi le-a fixat pentru a doua parte a anului", a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consliului Fiscal.

Poziţia Consiliului Fiscal, "exagerată"

În replică, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, consideră exagerată poziţia Consiliului Fiscal şi susţine că guvernul a luat în calcul ritmul de colectare din semestrul trecut.

Mai mult decât atât, Liviu Voinea spune că rectificare bugetară a fost avizată de Comisia Europeană.

"Consiliul Fiscal nu este în opoziţia de a da lecţii Comisiei Europene, care a avizat rectificarea bugetară în forma pe care a adoptat-o guvernul. Rectificarea bugetară a tăiat şi de la venituri şi de la cheltuieli, iar deficitul bugetar pe metodologia europeană nu a crescut absolut deloc. Noi, în semestrul II şi pe ansamblul anului am luat în calcul exact ritmul de colectare din semestrul I", a spus Liviu Voinea, citat de redactorul Radio România Florin Lepădatu.


Etichete Consiliu Fiscalbugetregulideficitasigurăritaxeimpozit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live