Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA Marţi, 17 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

27 Decembrie 2017
Vizualizari: 924
Comentează add

Bulgaria a înregistrat în acest an un nou record negativ în ceea ce priveşte investiţiile străine.

"Record negativ" al investițiilor străine în Bulgaria

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Bulgaria a înregistrat în acest an un nou record negativ în ceea ce priveşte investiţiile străine.

După cum informează Banca Naţională din ţara vecină, în primele zece luni ale acestui an, investiţiile directe străine sunt de 855 de milioane de euro - cu 7 la sută mai puţin faţă de aceaşi perioadă a anului trecut.

Faţă de anul record 2008, în care investiţiile străine au fost de 9 miliarde de euro, scăderea este de aproape zece ori. 80% din investiţiile directe care au intrat în economie sunt de fapt împrumuturi pentru companiile bulgare, filiale ale unor companii străine - arată ultimul raport al Băncii Naţionale. Mai devreme sau mai târziu, aceste împrumuturi vor fi restituite.

Nu este vorba deci de investiţii propriu-zise, care creează mii de locuri de muncă, ci de operaţiuni financiare, de regulă pe termen scurt.

Profitul reinvestit în primele zece luni este de numai 28 de milioane de euro. Cea mai mare parte a plecat spre companiile-mamă. Scade interesul pe termen lung al capitalului străin.

Companiile europene au investit sub formă de acţiuni în companiile bulgare numai 150 de milioane de euro, de aproape patru ori mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a lui 2016.

Pe ţări, primul loc printre investitorii străini, este ocupat de Olanda, 730 de milioane de euro, cea mai mare parte sub formă de împrumuturi.

Explicaţia constă în regimul fiscal liberal din această ţară, care atrage companii din diferite ţări.

Locul II este ocupat de Elveţia, cu 126 de milioane de euro, urmată de Germania, cu numai 26 de milioane. Companii din Austria şi Belgia au retras din Bulgaria aproape 100 de milioane de euro.


Etichete Bulgariarecord negativinvestiţiile străine

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live