Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Cristea

24 Iulie 2010
Vizualizari: 1619
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu spunea la Tuşnad că această reconciliere permite ambelor ţări să privească viitorul cu speranţă şi să-şi consolideze relaţiile.

Reconcilierea româno-maghiară, "succesul ultimilor 20 de ani"

alexandra-cristea

Traian Băsescu (centru) a fost întâmpinat cu palincă şi colac secuiesc de primarul staţiunii, Albert Tibor (stânga). Foto: Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu aprecia, la un seminar organizat în cadrul Universităţii de vară de la Băile Tuşnad, că reconcilierea româno-maghiară este cel mai mare succes din ultimii 20 de ani al celor două ţări.

Şeful statului consideră că aceasta permite ambelor ţări să privească viitorul cu speranţă şi să-şi consolideze relaţiile.

"Aş spune că din acest punct de vedere, Europa Centrală este o regiune care se consolidează, iar reconcilierea româno-maghiară este unul din pilonii acestei regiuni. În mod indiscutabil, ceea ce au reuşit popoarele şi politicienii celor două ţări este cel mai mare succes al nostru în ultimii 20 de ani.

"O reconciliere care ne permite să privim viitorul cu încredere şi care trebuie să fie baza evoluţiei relaţiilor dintre cele douã popoare, dintre majorităţile şi minorităţile de pe teritoriul celor două state", a afirmat Traian Băsescu.


Preşedintele României a mai spus însă că ar fi o mare eroare să credem că regiunea Europei Centrale poate fi construită pe baze geografice, etnice, pe diferenţe confesionale sau alte elemente neplăcute.

"Cheia evoluţiei pozitive a acestei regiuni nu este decât o regiune care evoluează pe baza unor valori comun acceptate.

"Nu etnia, nu credinţa, nu geografia, nu istoria sunt cele care trebuie să consolideze importanţa regiunii, ci valorile, valori pe care şi românii şi maghiarii le asumăm, declarativ cel puţin, integral în acest moment", a explicat Traian Băsescu.

În altă ordine de lidei, Traian Băsescu a mai afirmat la Tuşnad că accentuarea datoriilor făcute de România pentru consum, nu pentru dezvoltare, reduce românilor capacitatea de a decide în propria ţară.

Şeful statului şi premierul Ungariei au o întâlnire privată

La reuniune se mai află şi premierul Ungariei, Viktor Orban, şi vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes.

Traian Băsescu şi Viktor Orban urmează să aibă şi o întâlnire privată.


Şeful statului a fost întâmpinat cu palincă şi colac secuiesc de primarul staţiunii, Albert Tibor.

Traian Băsescu a primit în dar o poartă secuiască în miniatură, sculptată de un artist din Corund.

Este al doilea an consecutiv când preşedintele României participă la lucrările Universităţii Tusvanyos.

Cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi tabără studenţească "Tusvanyos" a fost deschisă, miercuri, la eveniment participând câteva mii de tineri şi 500 de invitaţi din ţară şi din Ungaria, personalităţi ale vieţii politice şi economice.

Universitatea de Vară "Tusvanyos" se va încheia duminică, fiind organizată de Fundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România.


Etichete Traian BăsescuViktor OrbanLaszlo TokesBăile TuşnadTusvanyos

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live