Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Recomandările pentru viitorul Acord pentru Comerţul cu Servicii, aprobate

Miza acestui acord este uriaşă, pentru că părţile care îl vor semna reprezintă, împreună, 70 din piaţa mondială a serviciilor.

Recomandările pentru viitorul Acord pentru Comerţul cu Servicii, aprobate

Articol de Laurenţiu Văduva, 21 Ianuarie 2016, 10:29

Parlamentul European a aprobat setul de recomandări pentru negocierile dintre Uniunea Europeană şi partenerii săi pe tema viitorului Acord pentru Comerţul cu Servicii.

Miza acestui acord este uriaşă, pentru că părţile care îl vor semna reprezintă, împreună, 70 din piaţa mondială a serviciilor.

Negocierile au loc între 23 de membri ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi au fost lansate în anul 2013.

Participanţii urmãresc deschiderea de noi pieţe pentru companiile lor şi îmbunãtãţirea regulamentelor în domeniu.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Licenţierea, serviciile financiare, telecomunicaţiile, comerţul electronic, transporturile şi deplasarea forţei de muncã sunt toate vizate.


În prezent cel mai mare exportator global de servicii, Uniunea Europeanã este foarte interesatã de acest acord. Comisia Europeanã negociazã în numele Uniunii, iar mandatul a fost deja aprobat de cele 28 de state membre.

Dupã încheierea negocierilor, va fi nevoie de votul final al Parlamentului European pentru ca Uniunea sã poatã aplica acest acord.


Dacã ar fi sã cuantificãm în bani barierele de care se lovesc companiile europene în strãinãtate, am putea da urmãtoarele exemple: 15% în relaţia cu Canada, 16% cu Japonia, 44% cu Turcia şi….68% cu China. Pentru comparaţie, restricţiile operatorilor strãini în Uniunea Europeanã au un echivalent tarifar de numai 6%.


De aceea, prima recomandare a Parlamentului European pentru Comisie la aceste negocieri este reciprocitatea. Noul acord va trebui sã ofere mai multe oportunitãţi muncitorilor europeni sã lucreze în afara teritoriului comunitar. De asemenea, un acord bun pentru Uniunea Europeană va trebui sã limiteze practicile restrictive ale partenerilor - precum impunerea localizãrii datelor sau limitarea participaţiilor în cadrul anumitor companii.


La capitolul protecţia consumatorilor europeni, Parlamentul European adreseazã Comisiei recomandãri specifice de negocieri, referitoare la taxele de roaming şi de utilizare a cardurilor de credit, precum şi la discriminãrile informatice.


Acum liniile roşii: europarlamentarii doresc excluziuni clare şi explicite în noul acord pentru sectoare senzitive, cum ar fi serviciile publice europene. Apoi, protecţia datelor personale ale cetãţenilor europeni la nivelul standardelor comunitare.


La capitolul circulaţia persoanelor, PE recomandã ca accesul temporar pe teritoriul comunitar sã fie limitat la acei muncitori strãini care au un înalt nivel profesional şi numai în anumite circumstanţe.


Având în vedere importanţa pieţei chineze, este încurajatã cererea Chinei de a se alãtura acestor negocieri.