Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Recomandare a Comisiei privind diferenţele salariale de gen

Comisia Europeană apreciază că un grad mărit al transparenţei salariale ar permite descoperirea cazurilor de inegalitate de tratament şi de discriminare în funcţie de gen.

Euranet Plus.

Articol de Adriana Leu, 11 Martie 2014, 12:40

Comisia Europeană a adoptat o recomandare prin care solicită statelor membre să îmbunătăţească transparenţa privind remunerarea femeilor şi bărbaţilor.

Măsura vine în încercarea de a contribui la eliminarea disparităţii salariale de gen, care rămâne o problemă în ciuda progreselor întregistrate în domeniu.

Uniunea Europeană continuă să se confrunte cu diferenţe de remunerare între femei şi bărbaţi, diferenţa medie între venitul pe oră al femeilor şi cel al bărbaţilor fiind de puţin peste 16%.

Comisia Europeană apreciază că un grad mărit al transparenţei salariale ar permite descoperirea cazurilor de inegalitate de tratament şi de discriminare în funcţie de gen, un pas vital pentru luarea măsurilor necesare pentru aplicarea principiului egalităţii de remunerare.

Audio: Recomandare a Comisiei Europene privind diferenţele salariale de gen.

Comisia recomandă statelor membre să crească transparenţa printr-un set de măsuri care prevede, printre altele, posibilitatea ca angajaţii să solicite informaţii cu privire la remunerare, prezentarea de către întreprinderi a unor rapoarte periodice, efectuarea de audituri salariale în companiile mari şi includerea egalităţii de remunerare în negocierile colective.

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a explicat că Europa promovează egalitatea de gen încă din 1957 şi cu toate că s-au înregistrat progrese importante, lupta nu trebuie oprită aici.

"Europa trebuie să reducă diferenţele salariale între femei şi bărbaţi. Pentru a avea aceleaşi venituri cu un bărbat, o femeie lucrează în plus 59 de zile pe an. Dacă respectă cu adevărat principiul salariului egal pentru muncă egală, întreprinderile nu ar trebui să aibă nimic de ascuns. Sper că statele membre vor face faţă acestei provocări şi vor depune eforturi pentru a se asigura că femeile nu vor mai fi dezavantajate", a spus Viviane Reding.

Statele membre trebuie să transmită Comisiei Europene un raport cu măsurile pe care le-au luat pentru punerea în aplicare a recomandărilor până la sfârşitul lui 2015.