Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Recomandare a CE în privinţa gazelor de şist

CE a adoptat o recomandare privind instituirea unor garanţii pentru mediu şi climă în cazul folosirii tehnicii de fracturare hidraulică pentru exploatarea gazelor de şist.

Euranet Plus.

Articol de Adriana Leu, 24 Ianuarie 2014, 09:11

Comisia Europeană recomandă aplicarea unor principii minime în ceea ce priveşte gazele de şist.

Statele membre ale blocului comunitar sunt invitate să aplice principiile în termen de şase luni.

Comisia Europeană a adoptat o recomandare, care vizează instituirea unor garanţii pentru mediu şi climă în cazul folosirii tehnicii de fracturare hidraulică de volum mare pentru exploatarea gazelor de şist.

Recomandarea stabileşte un cadru mai clar pentru investitori, dar în primul rând vine în ajutorul statelor membre pentru a face faţă riscurilor pe care le ridică procedeul, pentru sănătatea oamenilor şi calitatea mediului.

În plus, toate aceste măsuri ar trebui să asigure statelor un grad mai mare de transparenţă în faţa propriilor cetăţeni.

Audio: Recomandare a Comisiei Europene în privinţa gazelor de şist.

Recomandarea Comisiei Europene este însoţită de o comunicare în care sunt analizate oportunităţile şi provocările legate de utilizarea fracturării hidraulice pentru extracţia hidrocarburilor.

Aceste acte sunt incluse într-o iniţiativă mai amplă a instituţiei europene, care are ca scop crearea unui cadru integrat al politicilor climatice şi energetice până în anul 2030.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a atras atenţia că, în timp ce gazele de şist dau naştere unor speranţe în anumite părţi ale Europei, acestea constituie un motiv de îngrijorare pentru publicul larg.

Recomandarea Comisiei Europene invită statele membre să evalueze posibilele efecte înainte de acordarea licenţelor, să analizeze cu atenţie impactul şi riscurile pentru mediu, să verifice calitatea apei, a aerului şi a solului, să controleze emisiile atmosferice, să informeze publicul despre substanţele chimice folosite şi să se asigure că operatorii utilizează cele mai bune practici în domeniu.

Statele comunitare sunt invitate să aplice principiile în termen de şase luni, iar din luna decembrie să informeze anual Comisia Europeană despre măsurile instituite.

În plus, comisia va monitoriza modul în care se aplică recomandarea, iar efectele acestei abordări vor fi reanalizate, după un an şi jumătate.

Recomandarea invită statele membre în special:

  • să planifice în anticiparea evoluţiilor şi să evalueze posibilele efecte cumulate înainte de acordarea licenţelor;
  • să analizeze cu atenţie impacturile şi riscurile asupra mediului;
  • să se asigure că integritatea sondei respectă cele mai bune practici şi standarde;
  • să verifice calitatea apei, a aerului şi a solului la nivel local înainte de începerea operaţiunilor, pentru a monitoriza orice modificare şi pentru a face faţă riscurilor emergente;
  • să controleze emisiilor atmosferice, inclusiv emisiile de gaze cu efect de seră, prin captarea gazelor;
  • să informeze publicul în ceea ce priveşte substanţele chimice utilizate în sonde individuale şi
  • să asigure aplicarea de către operatori a celor mai bune practici pe tot parcursul proiectului.

Sursa: europa.eu