Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Mona Constantinescu

2 Februarie 2016
Vizualizari: 791
Comentează add

Poluarea a afectat, anii trecuţi, flora şi fauna marină şi a dus chiar la dispariţia unor specii de moluşte şi peşti, însă acum Marea Neagra îşi revine.

Recifele artificiale din Mare Neagră au prins viaţă Recifele artificiale din Mare Neagră au prins viaţă - Conține audio

mona-constantinescu

Un proiect initiat de Organizaţia non-guvernamentală Mare Nostrum, care presupune amplasarea unor recife naturale în mare, a arătat că cel putin în zona Cazinoului au apărut moluşte care odinioară erau pe cale de dispariţie.

Orgaizaţia Mare Nostrum a amplasat, cu ajutorul companiei Van Oord, 8 structuri recifale cilindrice construite din polipropilenă, cu o înălțime de 7 m si 2.5 m diametru, scufundate la o adâncime de 11 m și ancorate solid cu greutăți de 3 tone. Cele opt recife artificiale au fost amplasate  în dreptul Cazinoului din Constanța si si-au  arătat în scurt timp necesitatea și viabilitatea unui proiect de creștere a diversității faunistice în Marea Neagră.

Mai mult, acestea au  demonstrat că pe structurile artificiale s-a dezvoltat o floră marină bogată, care a atras nenumărate viețuitoare. Scafandrii, parteneri în proiectul Mare Nostrum  au  verificat recifele şi au surprins imaginea unui căluț de mare care vorbeşte de la sine. De altfel, scoicile așezate pe recif pot oferi zone de așezare valoroase pentru alge marine și vietuitoare nevertebrate, precum și adăpost pentru organisme ce trăiesc pe fundul apei, oferind oportunități suplimentare de hrană pentru un număr mare de animale. Astfel, construcția unui recif artificial crește numărul de animale capabile să trăiască într-o anumită zonă pe fundul apei.

Recifele artificiale mai pot fi folosite pentru a permite zonelor naturale suprasolicitate să se recupereze şi să se creeze  zone de pescuit de calitate aproape de anumite puncte de acces. Recifele  sunt  monitorizate periodic şi este posibil ca numărul acestora să creasca şi să fie amplasate şi în alte zone ale litoralului.


Etichete Marea NeagrăMare NostrumConstanțarecif artificiallitoral

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live