Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 30 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

23 Iunie 2022
Vizualizari: 527
Comentează add

”Recensământul nu este o activitate benevolă din partea cetăţenilor, ci este reglementată prin legislația națională și europeană.”

”Recensământul nu este o activitate benevolă din partea cetăţenilor”

florin-lepadatu

Foto: Arhivă

"Apel matinal" - Invitat: Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Autorităţile le cer românilor să deschidă ușa persoanelor angajate în procesul de recensământ, în condițiile în care numărul acestora este și așa insuficient și, în plus, recenzorii se lovesc chiar de o anumită reticență a populației. Capitala are cel mai mare deficit de recenzori, dar situația se repetă și în celelalte mari orașe ale țării. Suntem la jumătatea perioadei recensământului, în care colectarea datelor se face direct de către recenzori, prin interviuri față în față, până pe data de 17 iulie. Care este situația aflăm acum de la invitatul "Apelului matinal", Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică. Bună dimineața!


Tudore Andrei: Bună dimineaţa! Şi mulţumesc pentru invitaţie.


Realizator: Este deficit de recenzori, așa cum spuneam, pentru colectarea datelor în teren. Așadar este nevoie de personal suplimentar.


Tudorel Andrei: Este nevoie de personal suplimentar în marile orașe. Din fericire, în mediul rural şi în urbanul mic avem numărul necesar de recenzori, dar în orașele mari, precum București, Timișoara, Iași, Cluj, există un deficit destul de mare de recenzori și situația pare puțin surprinzătoare, mai ales că au dreptul să participe în calitate de recenzori foarte multe categorii de persoane, inclusiv funcţionari publici din instituţiile publice, studenţi, cadre didactice, deci, nu există restricţii privind personalul care participă la asemenea acţiuni.


Realizator: Şi încă se mai pot face înscrieri pe listele de recenzori?


Tudorel Andrei: Da, se pot face înscrieri, mergând direct la primărie sau la Direcțiile Teritoriale de Statistică. Este o operațiune foarte simplă. Direcțiile Teritoriale de Statistică asigură instruirea recenzorilor pe parcurusul unei zile, iar operaţiunea nu este una complicată.


Realizator: Haideți să vorbim despre ce trebuie să știe oamenii atunci când recenzorul sună la ușă. Cum sunt identificați recenzorii?


Tudorel Andrei: Fiecare recenzor are o legitimație, care este securizată, și în aceste condiții recenzorul poate fi identificat. Dacă există totuşi suspiciuni, atunci persoanele care răspund la apelul recenzorului pot suna la call centerul pe care noi îl avem organizat la nivelul Institutului Naţional de Statistică sau pot apela colegii noştri de la Direcţiile Teritoriale de Statistică.


Realizator: Şi, bineînțeles, pot refuza să îl primească în casă pentru interviu.


Tudorel Andrei: Da, dar numai dacă există motive foarte bine întemeiate.


Realizator: Ce se întâmplă dacă nu suntem acasă când vin recenzorii pentru interviu?


Tudorel Andrei: Recenzorii de cele mai multe ori merg înainte, anunţă persoanele că vor fi recenzate, iar în situaţia în care nu se deschide, deci, nu există o persoană acasă la adresa respectivă, ei lasă un mesaj că vor reveni după o anumită oră.


Realizator: Dar persoanele care vor refuza recenzarea vor fi sancționate? Există așa ceva?


Tudorel Andrei: Recensământul nu este o activitate benevolă din partea cetăţenilor, ci este reglementată prin legislația națională și europeană și în aceste condiții au obligația să ofere aceste informații. Dacă nu răspund la întrebările recenzorului, atunci pot primi și o amendă din partea autorităților locale.


Realizator: Dacă într-o gospodărie doar o parte din cei care locuiesc acolo s-au autorecenzat, recenzorul va face o vizită pentru a recenza și restul persoanelor?


Tudorel Andrei: Da, recenzorul va merge și la aceste adrese pentru a avea o recenzare exhausitvă a populației localității respective și a populației România.


Realizator: Dar cu cetățenii români care trăiesc în afara țării și, deci, nu pot susține interviul față în față, ce se întâmplă?


Tudorel Andrei: Aici avem două categorii de cetățeni români care sunt în afara țării: cei care stau mai mult de 12 luni nu au obligația să participe la recensământ, în schimb, au obligația, dacă mai au proprietăți neocupate, să ofere informații cu privire la locuințele neocupate; cetățenii români care stau mai puțin de 12 luni au obligația să ofere informații atât cu privire la persoanele din gospodărie, cât și cu privire la locuințele pe care le dețin.


Realizator: Cum evaluați rezultatele perioadei de autorecenzare care s-a încheiat? Care sunt motivele invalidării celor aproximativ două milioane de chestionare, acum, nu știu, să ne spuneți dumneavoastră dacă este mult sau puțin? Cei interesați pot obține date suplimentare?


Tudorel Andrei: Din fericire, pot să vă spun că este o informație falsă, nu există două milioane de chestionare invaliditate. Într-adevăr, avem două milioane de chestionare, dar aici avem peste 600.000 de chestionare referitoare la locuințele neocupate, deci, sunt informații utile pentru recensământ. Avem altă categorie de chestionare care sunt așa-numitele chestionare duble, anumite persoane au venit și au completat o dată sau de mai multe ori datele de recensământ; practic, noi am cules informații cu privire la aceste persoane. Și mai avem o altă categorie de persoane care nu au completat toate informațiile și acestea, pe moment, sunt invalidate, dar urmând ca recenzorii să meargă și să-i viziteze în etapa viitoare. Deci, nu avem două milioane de chestionare care au fost invalidate.


Realizator: Există riscul ca perioada rămasă până pe 17 iulie să fie insuficientă pentru colectarea datelor necesare unei corecte evaluări pentru recensământul persoanelor și locuințelor?


Tudorel Andrei: Exceptând urbanul mare, nu există acest risc, mai ales că sunt județe care au peste 70% informații colectate; e un județ cu peste 80% - Botoșani și, probabil, în următoarele 7-8 zile, 10 zile maxim, vor finaliza această operațiune foarte importantă pentru noi toți.


Realizator: Bun, și în urbanul mare, dacă nu se vor aduna datele până pe 17 iulie, ce se întâmplă, se prelungește perioada recensământului?


Tudorel Andrei: La momentul potrivit vom face un anunț cu privire la posibilitatea prelungirii, dar la acest moment nu se ia în calcul o asemenea variantă.


Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări.


Tudorel Andrei: Și eu vă mulțumesc foarte mult și vă rog să aveți încredere că datele de recensământ sunt utile pentru noi toți.


Etichete exclusiv radioINSstatistica

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live