Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

29 Iunie 2012
Vizualizari: 1485
Comentează add

Liderii Uniunii Europene au convenit să utilizeze fondurile de salvare din zona euro pentru a sprijini băncile care se confruntă cu probleme.

Recapitalizarea băncilor, "din fonduri comune europene"

beatrice-braileanu

Herman van Rompuy, în timpul unei conferinţe de presă la summitul de la Bruxelles. Foto: Agerpres

Agenda liderilor europeni la Consiliul de la Bruxelles a suferit schimbări importante în cursul nopţii.

Discuţiile care erau programate pentru vineri după-amiază au avut loc în cursul nopţii şi s-au finalizat cu stabilirea de principiu a unui plan de creştere economică, cu măsuri rapide pentru ajutorarea Italiei şi Spaniei.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Luminiţa Apostol, în conferinţa de presă, încheiată vineri dimineaţă, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a sintetizat deciziile majore pentru zona euro luate în această noapte.

"Am căzut de acord asupra unui lucru nou, care este cu adevărat o realizare, aceea că băncile vor putea fi recapitalizate direct, în anumite circumstanţe, iar condiţia cea mai importantă dintre toate este că trebuie să punem la punct un singur mecanism de supraveghere.

"Iar a doua decizie este că deschidem posibilitatea pentru ţările care respectă toate condiţiile, să aibă acces la fondul temporar de stabilitate şi, apoi, la cel permanent, pentru a da încredere pieţelor", a declarat Herman Van Rompuy.

Pachetul de creştere economică, anunţat de către domnul Herman van Rompuy, este alcătuit din:
  • 10 miliarde de euro capital pentru Banca Europeană de Investiţii, de aşteptat să ridice capacitatea de creditare la 60 de miliarde de euro
  • Direcţionarea a 60 de miliarde de euro din fonduri structurale neutilizate pentru a ajuta întreprinderile mici şi pentru a crea locuri de muncă pentru tineri
  •  O lansare pilot a proiectului obligaţiuni UE, în valoare de 4,5 miliarde de euro ce vor fi folosiţi pentru îmbunătăţirea infrastructurii, cu accent pe energie, transport şi comunicaţii.
Sursă: BBC.
Cu aceste decizii, Italia şi Spania se declară mulţumite şi vor ridica blocajul asupra pachetului de măsuri de creştere economică în valoare de 120 de milairde de euro, ce urmează să fie aprobat oficial vineri dimineaţă, la discuţiile ce vor începe de la ora 11:00, ora României.

Herman van Rompuy a mai spus că un mecanism de supraveghere a băncilor ar putea să fie creat.

Oficialii au declarat că planurile ar putea fi finalizate în cursul lunii iulie.

Preşedintele Uniunii Europene a declarat că prin acest plan se va rupe "legăturile vicioase" între bănci şi state.

Analiştii, citaţi de BBC, susţin că Germania a cedat în faţa Spaniei şi a Italiei de a primi mai mult suport.

După veştile de la Bruxelles moneda euro s-a apreciat în comparaţie cu moneda americană, dolarul, pe pieţele asiatice.

Înţelegerea a venit după ce în sprijinul Italiei şi Spaniei a intervenit preşedintele francez Francois Hollande.

"Sunt aici pentru a căuta soluţii rapide pentru acele ţări care se confruntă cu presiuni din partea pieţelor deşi au făcut eforturi uriaşe pentru a-şi echilibra bugetele", a spus Francois Hollande.

Italia, mulţumită de negocieri

Premierul italian Mario Monti s-a declarat vineri dimineaţa "mulţumit" de acordul la care s-a ajuns în cadrul summitului european de la Bruxelles, care, în opinia sa, este "foarte important pentru viitorul Uniunii Europene şi zonei euro", relatează AFP.
   
Potrivit lui Mario Monti, "satisfacţia Italiei este dublă", atât în privinţa "conţinutului" acordului, cât şi pentru "stimularea procesului", în urma blocării adoptării pactului de creştere economică până la obţinerea, în cursul nopţii de joi spre vineri, a unor măsuri de urgenţă pentru ţările aflate în dificultate financiară.
   
Şeful executivului italian a recunoscut că negocierile cu partenerii săi europeni au traversat "un moment foarte dificil".

"A existat un pic de tensiune", dar "a fost utilă", a apreciat el.
   
"Chiar dacă ne recunoşteam în pactul de creştere economică, Italia a prezentat o rezervă şi a împiedicat adoptarea imediată a pactului de creştere economică, lucru pe care l-a făcut, ulterior, şi Spania", a explicat el.
   
Într-un final, această condiţionare dură a condus la "măsuri mulţumitoare pentru stabilizarea zonei euro", a continuat premierul Monti.
   
El a citat o măsură susţinută de Spania, şi anume "recapitalizarea directă a băncilor prin fonduri europene, fără să treacă prin bugetele de stat".
   
"La cererea Italiei, după o lungă negociere, a fost introdus un paragraf atât în declaraţia privind mecanismele de stabilizare a pieţelor, cât şi în pactul de stabilitate cu privire la statele care respectă recomandările făcute ţărilor lor", dar care, cu toate acestea, întâmpină dificultăţi în a se finanţa de pe pieţe din cauza dobânzilor prohibitive, a precizat Mario Monti.


Etichete Consiliul EuropeanHerman Van RompuyMario MonticomunicaţiiSpaniaItalia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live