Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

2 Iulie 2012
Vizualizari: 1614
Comentează add

Comisia Europeană a propus mai multe soluţii pentru accelerarea plăţilor din fondurile structurale. Între acestea se numără facilitarea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la programe cu finanţare

Realocarea "nu rezolvă" problema aborbţiei fondurilor europene

sergiu-stet

Comisia Europeană. Foto: Parlamentul European

Rezultatele Consiliului European de la sfârşitul săptămânii trecute vor fi prezentate luni guvernului, iar marţi Parlamentului de premierul Victor Ponta.

Conform raportului către Consiliul European, Comisia Europeană a propus mai multe soluţii pentru accelerarea plăţilor din fondurile structurale.

Printre acestea, realocarea fondurilor către proiecte prioritare şi facilitarea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la programe cu finanţare europeană.

Din cele peste 19 miliarde de euro la dispoziţia României au fost realocate aproximativ 150 de milioane în cadrul Fondului european de dezvoltare regională şi a Fondului de coeziune, cel care ajută la dezvoltarea statelor mai sărace.

Potrivit preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, problemele României la capitolul cheltuirii fondurilor europene nu se rezolvă însă doar prin această realocare. 

"La noi, principala problemă care se ridică, dat fiindcă avem un grad de absorbţie redus, absorbţia efectivă este sub 10%, suntem ţara aflată pe ultimul loc în Europa, la noi principala problemă care se pune este aceasta: pe axele pe care le avem să se accelereze absorbţia fondurilor structurale, ceea ce înseamnă două categorii de acţiuni.

"Pe de o parte, este necesar ca proiectele care au fost contractate să fie operaţionalizate mai rapid, inclusiv sub aspectul finanţării, iar pentru aceasta statul trebuie să finanţeze potrivit contractelor. Pe de altă parte, este necesar să avem stabilitate şi calitate în agenţiile de gestionare a fondurilor europene.

Sunt agenţii care în ultimii patru ani de zile au schimbat de şase-şapte ori directorii generali, directorii. Oi, dacă ai o asemenea instabilitate, e clar că nu poţi să ai nici o rată ridicată de absorbţii", a declarat Ovidiu Nicolescu.  

Deoarece cofinanţarea se obţine foarte greu, Ovidiu Nicolescu a propus ca România să procedeze similar Bulgariei şi anume în Bulgaria automat statul a garantat toate creditele necesare pentru cei care au câştigat proiecte europene.

"Dacă nu se face acest lucru, o să pierdem miliarde de euro", a menţionat Ovidiu Nicolescu. 

România, spre deosebire de Bulgaria, are acel acord cu Fondul Monetar Internaţional şi trebuie să se încadreze în ţinta de deficit.

"Sunt posibilităţi, pentru că nu este vorba de sume atât de uriaşe. În plus, vreau să reţineţi că noi avem şi două instituţii foarte bune de garantare: Fondul naţional de garantare a IMM-urilor şi Fondul de contragarantare care pot fi implicate şi care au deja resursele alocate.

"Capacitatea de garantare a acestor fonduri este de câteva miliarde de euro şi ele n-au folosit-o decât la jumătate. Deci posibilităţi există. E vorba numai de voinţă politică, de sesizarea acestei necesităţi şi de adoptarea rapidă, repet, rapidă, de soluţii practice", a concluzionat Ovidiu Nicolescu.


Etichete Victor PontaConsiliul Europeanconcluziiparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live