Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

7 August 2018
Vizualizari: 629
Comentează add

Sancţiunile americane la adresa Iranului au provocat reacţia Moscovei şi a statelor europene, semnatare ale Acordului nuclear din 2015.

Reacţii la sancţiunile SUA la adresa Iranului

luminita-apostol

 

Sancţiunile americane la adresa Iranului, intrate în vigoare în această dimineaţă, au provocat reacţia Moscovei şi a statelor europene, semnatare ale Acordului nuclear din 2015, care regretă decizia Statelor Unite.

Preşedintele Donald Trump a avertizat că oricine va face afaceri cu Iranul nu va mai face afaceri cu Statele Unite.

Rusia s-a declarat profund dezamăgită că Washingtonul a reimpus sancţiuni faţă de Iran şi a dat asigurări că va face tot ce este necesar pentru a păstra legăturile economice cu Teheranul şi pentru a salva Acordul nuclear, semnat în 2015 de marile puteri cu Iranul şi din care Statele Unite s-au retras la începutul lunii mai.

Anterior, înainte de intrarea în vigoare a sancţiunilor americane, Marea Britanie, Franţa şi Germania, ca şi Uniunea Europeană în ansamblul său, şi-au exprimat regretul că Washington-ul a reimpus sancţiunile, la care renunţase în 2015, după semnarea acordului istorc cu Iranul, care a renunţat, în schimb, la dezvoltarea programului său nuclear.

Agenţia Reuters scrie că ţările europene se tem că, prin retragerea din acordul nuclear, Statele Unite îi subminează poziţia preşedintelui iranian, Hassan Rohani în faţa opozanţilor săi, care susţin de mult timp că Occidentul nu îi va permite Iranului să prospere.

Anunţând intrarea în vigoare a sancţiunilor în această dimineaţă, preşedintele Donald Trump a avertizat că oricine va face afaceri cu Iranul nu va mai face afaceri cu Statele Unite.

Europenii, care împreună cu Rusia şi China, încearcă să menţină Acordul din 2015, au promis să continue relaţiile economice cu Iranul în ciuda sancţiunilor americane.

Dar acest lucru se dovedeşte dificil. Numeroase companii europene şi-au anunţat deja plecarea din Iran, ultima dintre ele fiind producătorul german de maşini şi camioane Daimler, care a făcut anunţul astăzi.

Sancţiunile includ blocarea tranzacţiilor financiare şi a importurilor de materii prime, precum şi măsuri care penalizează achiziţiile în sectorul auto şi în aviaţia comercială.

Ele vor fi urmate, în noiembrie, de măsuri care vor afecta sectorul petrolier şi cel al gazelor, precum şi Banca Centrală a Iranului.


Etichete IranSuasanctiunireactiiacord nuclear

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live