Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 06 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Natalia Zaharescu-Radio Chişinău

4 Noiembrie 2019
Vizualizari: 460
Comentează add

Analiştii politici consideră că alianţa de guvernare va rezista, cel puţin până la alegerile prezidenţiale din 2020.

Reacţii după alegerile de la Chişinău

natalia-zaharescu-radio-chisinau

Chișinău. Foto: Arhivă.

La Chişinău, unde alegerile locale s-au încheiat cu victoria, în premieră, a candidatului unui partid prorus, reprezentanţi ai coaliţiei majoritare s-au acuzat astăzi reciproc de subminarea reformelor şi de incompetenţă.

Totuşi, analiştii politici consideră că alianţa de guvernare va rezista, cel puţin până la alegerile prezidenţiale din 2020.


Reporter: Natalia Zaharescu - După victoria din turul doi de scrutin a candidatului Partidului socialiștilor, Ion Ceban, contracandidatul său, reprezentantul Blocului ACUM de centru dreapta, Andrei Năstase, nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

A făcut-o însă colega sa de bloc, premierul Maia Sandu, care a anunțat că va colabora cu toți aleșii locali. În același timp, Maia Sandu l-a acuzat pe președintele Igor Dodon, liderul de facto al socialiștilor că ar submina reformele în justiție şi i-a cerut să renunțe la jocurile de culise.

Declarațiile Maiei Sandu par a fi o reacție la un comentariu al lui Igor Dodon, pe rețelele de socializare, în care pe lângă faptul că își adjudecă un rol important în victoria lui Ion Ceban, acesta critică guvernul condus de Maia Sandu, îl acuză de incompetență și sugerează că ar putea cere anumite remanieri.

Disputele dintre Blocul ACUM și Partidul socialiștilor, ambele componente ale coaliției de guvernare, s-au întețit în ultimul timp, atât pe fundalul campaniei electorale, în care reprezentanții celor două forțe politice s-au confruntat în lupta pentru Primăria Chișinău, dar și în contextul unor intenții de reformare a justiției.

Analiștii politici, Nicolae Negru și Arcadie Barbăroșie consideră că victoria în premieră a unui partid pro-ros la Chișinău este o consecință a alianței dintre PSRM și Blocul ACUM care a diminuat rezistența pro-occidentalilor, dar și a campaniei mai bune a lui Ion Ceban.

Ambii experţi sunt de părere că, în pofida divergențelor, coaliția de guvernare va rezista cel puțin pentru o perioadă, inclusiv pentru faptul că socialiștii au nevoie de imaginea bună a Maiei Sandu în Occident.


Etichete Reacţiialegerile de la Chişinăurepublica moldovaion cebanblocul acumsocialistiigor dodonandrei nastasemaia sandu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live