Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

15 Iunie 2017
Vizualizari: 774
Comentează add

Președintele Klaus Iohannis solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul coaliției de guvernare, a declarat azi purtătorul de cuvânt al șefului statului.

Reacția Administrației Prezidențiale la criza politică Reacția Administrației Prezidențiale la criza politică - Conține audio Reacția Administrației Prezidențiale la criza politică - Conține video

radiojurnal

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi. Foto. captură video.

Președintele Klaus Iohannis solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul coaliției de guvernare, a declarat azi purtătorul de cuvânt al șefului statului.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi, a făcut azi o declaraţie de presă despre situaţia politică actuală, transmisă în direct de RRA.

AUDIO: Declarații, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi, transmise în direct de RRA.

Declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale

Mădălina Dobrovolschi: Vreau să vă mulțumesc pentru prezența la această declarație de de presă!

Vă informez că preşedintele României a primit scrisoarea semnată de preşedinţii PSD şi ALDE prin care aceştia anunţă că au retras guvernului sprijinul politic.

Preşedintele României a luat act de faptul că în interiorul coaliţiei de guvernare a apărut o nemulţumire în ceea ce priveşte activitatea executivului şi că se doreşte schimbarea întregului cabinet. În acest sens, Administraţia Prezidenţială face următoarele precizări legate de procedură:

Potrivit Art.106 din Constituția României, "funcția de membru al guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege. Conform Art.107 din legea fundamentală,  "dacă prim-ministrul se află în una dintre situațiile prevăzute la Articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, președintele României va desemna un alt membru al guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului guvern".

Deocamdată nu ne aflăm în niciuna dintre situațiile menționate în Constituție.

Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în parlament a unei moțiuni de cenzură, președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

În situația în care guvernul va fi demis conform Constituției, președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în legea fundamentală.

Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul coaliției de guvernare, pentru a se evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a coaliției este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în cadrul acestei proceduri.

Vă mulțumesc.

VIDEO: Declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.


Etichete declaratiiadministratia prezidentialaguverndemisiipremiersorin grindeanuconstitutieklaus iohannis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live