Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

George Nuţă

2 August 2016
Vizualizari: 484
Comentează add

Abordarea unitară la nivel european a acestei probleme a făcut ca specii aflate pe lista roşie să apară în zone unde au fost declarate de mult dispărute.

Reabilitarea speciilor considerate dispărute Reabilitarea speciilor considerate dispărute - Conține audio

george-nuta

Politica Uniunii Europene de protecţie şi conservare a biodiversităţii îşi arată roadele în nenumărate zone ale continentului.

Abordarea unitară la nivel european a acestei probleme a făcut ca specii aflate pe lista roşie să apară în zone unde au fost declarate de mult dispărute.

Este şi cazul vulturului bărbos sau zăganului care a reapărut în România.

AUDIO: Europa verde.

Domnul Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română, ne oferă amănunte.

Ovidiu Bufnilă: Graţie unui proiect al Comisiei Europene, după 83 de ani un zăgan a survolat din nou România. Zăganul, gypaetus barbatus, este una dintre cele patru specii de vulturi care au cuibărit cândva şi la noi în ţară, dar care nu a mai fost  văzut din 1933.

Reporter: De unde a venit această pasăre?

Ovidiu Bufnilă:
Pasărea care se află acum pe teritoriul României se numeşte Adonis şi este una dintre păsările care era menită să contribuie la refacerea populaţiei de zăgani din Franţa.

Reporter: Este un proiect al Comisiei Europene, un proiect de succes.

Ovidiu Bufnilă: În cadrul unui proiect european LIFE GYPCONNECT, pasărea a fost eliberată în Masivul Central francez din 2014, dar nu a rămas acolo. A plecat din Franţa şi a hoinărit prin mai multe ţări. Traseul ei este urmărit cu ajutorul unui emiţător satelitar şi a indicat zboruri prin Danemarca, Slovacia, Belarus, Polonia, Ucraina şi acum România.

Reporter: În urmă cu câteva zile, după aproape un secol, vulturul bărbos sau zăganul a fost fotografiat în România.

Ovidiu Bufnilă: În România, ultima semnalare documentară a zăganului datează din secolul trecut, adică din anul 1933. Atunci era vorba despre unul din ultimii zăgani care mai cuibăreau în România, în Carpaţii Meridionali.


Etichete Reabilitarea speciilor considerate dispăruteeuropa verdeeuranet pluscomisia europeanaueovidiu bufnilasocietatea ornitologica romana

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live