Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

27 Mai 2022
Vizualizari: 592
Comentează add

Cele mai recente știri privind conflictul declanșat de Rusia în Ucraina.

Războiul din Ucraina: Situația la zi

radio-romania-actualitati

Oraşul ucrainean Mariupol este ţinta atacurilor ruseşti de mai multe săptămâni. Foto: AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Armata ucraineană s-ar putea retrage din oraşele din Luhansk, afirmă guvernatorul Serhi Haidai. El a spus că este posibil ca forţele Kievului să fie nevoite să se retragă din ultima celulă de rezistenţă, pentru a evita să fie capturate (Reuters).

Miniştrii de externe ai României şi Poloniei se declară optimişti în legătură cu aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei, după întâlnirea trilaterală pe care au avut-o cu şeful diplomaţiei de la Ankara. În cadrul discuţiilor, Mevlüt Çavuşoğlu a reiterat acuzaţiile la adresa Finlandei şi Suediei cum că ar adăposti persoane pe care Turcia le consideră terorişti (RRA).

Televiziunea de stat rusă a transmis că Statele Unite ar traversa o linie roşie, dacă ar furniza Ucrainei sisteme de rachetă cu rază lungă de acţiune. În răspuns la relatări din presa americană, privind luarea în considerare a unui astfel de demers, televiziunea rusă a precizat că acesta ar fi o tentativă de a provoca un răspuns foarte dur din partea Rusiei (BBC).

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a declarat că preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a spus, într-o convorbire telefonică avută vineri, că Moscova îşi va respecta angajamentele privind livrările de gaze naturale şi că este gata să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina. Nehammer a făcut aceste declaraţii după o conversaţie de 45 de minute cu Vladimir Putin (BBC).

Premierul italian, Mario Draghi, şi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au discutat despre deblocarea exporturilor de grâu din Ucraina, pentru a contracara criza alimentară ce ameninţă cele mai sărace ţări ale lumii, a comunicat, vineri, biroul lui Draghi. Blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene a împiedicat transporturile de cereale, în condiţiile în care, atât Rusia, cât şi Ucraina, sunt exportatori majori. Rusia acuză Ucraina de minarea porturilor, în timp ce Kievul a descris poziţia Rusiei drept "şantaj" (Reuters).

50 de refugiate din Ucraina au iniţiat un flashmob la Târgul de Carte "Gaudeamus" Radio România de la TimişoaraAcțiunea de 'Dance Alone' - 'Dansează singur's-a desfășurat în Piața Libertății, lângă pavilioanele Gaudeamus (RRA). 

Rezolvarea conflictului transnistrean trebuie să fie un angajament al statului față de proprii cetățeni și organic legată de dimensiunea de securitate a Republicii Moldova, este de părere directorul Inițiativei pentru Pace, Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru reintegrare în perioada 2019 - 2020. Alexandru Flenchea i-a spus trimisului RRA în zonă Mario Balint că nu este suficientă plecarea militarilor ruși de pe teritoriul țării, ci și înființarea și funcționarea instituțiilor democratice pe malul stâng al Nistrului. 

(Sumar de știri realizat pe baza fluxului de monitorizare Rador)


Etichete (ii)ucrainarazboirusiasumarstiri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live