Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Joi, 30 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

26 Mai 2022
Vizualizari: 332
Comentează add

Cele mai recente știri privind conflictul declanșat de Rusia în Ucraina.

Războiul din Ucraina: Situația la zi

radio-romania-actualitati

Oraşul ucrainean Mariupol este ţinta atacurilor ruseşti de mai multe săptămâni. Foto: AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat joi că luptele din regiunea Donbas au atins intesitatea maximă, trupele ruse luând cu asalt poziţiile ucrainene simultan în mai multe zone. Într-una dintre cele mai sumbre analize, Hanna Maliar a declarat că inamicul şi-a aruncat toate resursele în luptă pentru a captura noi teritorii şi pentru a încercui forţele ucrainene (BBC).

Trupele ruse au pierdut de la începutul războiului în Ucraina până acum "aproape 1.000 tancuri" şi "peste 350 de piese de artilerie", precum şi "aproape trei duzini de avioane de vânătoare şi peste 50 de elicoptere", a declarat joi un oficial american din apărare. Cu toate aceste pierderi însă, Statele Unite au concluzionat că ruşii "încă deţin marea parte a capabilităţilor lor militare" (CNN).

Preşedintele Franţei i-a cerut omologului său din Turcia să respecte alegerea suverană a Finlandei şi Suediei de a adera la NATO, şi să nu se mai opună demersului celor două state scandinave. Emmanuel Macron şi Recep Tayyip Erdogan au discutat telefonic timp de o oră, a transmis corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman.

Liderii ucraineni resping categoric ideea avansată de fostul secretar de stat american, Henry Kissinger, ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a încheia pace cu Rusia. Responsabilii de la Moscova cred în schimb că Ucraina ar trebui să conştientizeze "situaţia reală" care se creează în prezent pe teren şi, prin urmare, să accepte cererile Moscovei de a negocia o încetare a focului (RRA).

Navele civile pot utiliza în siguranţă portul Mariupol din estul Ucrainei, după ce pericolul prezenţei unor mine plantate în apele portului a fost eliminat, a anunţat joi ministerul apărării din Rusia, care a precizat că încă de miercuri a fost deschis un coridor în Marea Azov. Rusia a preluat săptămâna trecută controlul total asupra portului Mariupol, după ce peste 2.400 de luptători ucraineni, blocaţi în oţelăria Azovstal, s-au predat forţelor ruse (Reuters).

Președintele republicii nerecunoscute Transnistria, Vadim Krasnoselskii, l-a demis pe șeful Cabinetului de Miniștri al republicii, Aleksandr Martînov, și pe membrii guvernului. Textul decretului prezidențial a fost prezentat la postul de televiziune transnistrean TSV (TASS).

Doi soldaţi ruşi capturaţi de forţele ucrainene au pledat joi vinovaţi într-o instanţă din Kotelevski, în regiunea Poltava, fiind acuzaţi de "încălcarea legilor şi convenţiilor de război, cu conspiraţie de grup preliminară". Potrivit procurorilor şi detaliilor cazului făcute publice pe website-ul instanţei, cei doi soldaţi ruşi au tras focuri de artilerie şi au distrus "obiective de infrastructură civilă şi infrastructură vitală, distrugând inclusiv locuinţe private" în localităţile Kazacea Lopan şi Veterinrne, în regiunea Harkov (CNN). 

(Sumar de știri realizat pe baza fluxului de monitorizare Rador)


Etichete (ii)ucrainarazboirusiasumarstiri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live