Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Probleme la zi (R) Joi, 30 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

21 Mai 2022
Vizualizari: 321
Comentează add

Cele mai recente știri privind conflictul declanșat de Rusia în Ucraina.

Războiul din Ucraina: Situația la zi

radio-romania-actualitati

Clădire administrativă din Harkov afectată de atacurile armatei ruse. Foto Serghey Kozlov

Operatorul naţional finlandez al gazului a confirmat faptul că Rusia a oprit furnizarea de gaz către ţară. Compania rusească Gazprom a transmis că Finlanda refuză să se conformeze cererii din partea Moscovei ca aceasta să plătească energia în ruble, nu în euro sau dolari (BBC).

Secretarul britanic de externe a declarat că doreşte să vadă vecina Rusiei, Moldova, înarmată cu echipamente militare la standardele NATO, pentru a o păzi de potenţiala agresiune rusă. Scriind într-un ziar britanic, doamna Truss a afirmat că Moldova, care are o minoritate numeroasă de etnie rusă, este ameninţată de ambiţiile lui Vladimir Putin de a crea o Rusie mai mare (BBC).

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus vineri încheierea unui acord oficial cu aliații țării pentru a asigura plata de despăgubiri rusești pentru daunele provocate în timpul războiului. Volodimir Zelenski spune că Rusia încearcă să distrugă cât mai mult din infrastructura Ucrainei (Reuters).

Premierul britanic Boris Johnson și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au convenit să lucreze pentru a debloca rutele de aprovizionare pentru stocurile de cereale ucrainene și pentru a atenua creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial (Reuters).

NATO desfăşoară un exercițiu militar, Neptune Shield 2022 (Scutul lui Neptun 2022), la care participă un portavion și o navă de asalt amfibiu din Statele Unite, efective și tehnică de luptă din 19 țări aliate, inclusiv din România. Exercițiul se desfășoară până la sfârșitul acestei luni în Mările Mediterană, Egee și Baltică (RRA).

În cadrul unei vizite oficiale în SUA, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, s-a întâlnit la Pentagon cu omologul său, secretarul Apărării, Lloyd Austin, și la Casa Albă, cu Jack Sullivan, consilierul pentru securitate națională. Între problemele discutate a fost și situația din Ucraina (RRA).

Ministrul rus al apărării susține că s-a predat și ultimul grup de apărători ai combinatului Azovstal din Mariupol, care este acum "complet eliberat". Serghei Şoigu a anunţat că până în momentul de faţă s-au predat forțelor ruse un număr de 1.908 de militari ucraineni blocaţi pe teritoriul combinatului (RRA).

Ministerul rus al Justiției i-a adăugat vineri pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov și pe fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, ambii critici fervenţi ai guvernului, pe lista persoanelor care acționează ca agenți străini, potrivit site-ului web al ministerului (Reuters). 

(Sumar de știri realizat pe baza fluxului de monitorizare Rador)  


Etichete (ii)ucrainastiriround up

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live