Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

19 Iulie 2010
Vizualizari: 2068
Comentează add

După tensiunile de anul trecut, când Aleksandr Lukaşenko ameninţa că se va descotorisi de influenţa rusă, mass-media de la Moscova a declanşat o campanie împotriva liderului de la Minsk.

"Război politic" între Rusia şi Belarus

alexandru-beleavski-moscova

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko. Foto: Reuters.

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, este din nou sub vizorul Moscovei.

După tensiunile de anul trecut, când Aleksandr Lukaşenko ameninţa că se va descotorisi de influenţa rusă, acum mass-media rusă a declanşat o campanie împotriva liderului de la Minsk, care este la rândul lui ameninţat cu retragerea sprijinului Kremlinului. 

În ultimele săptămâni, televiziunile ruse controlate de Kremlin au lansat atacuri concertate împotriva preşedintelui belarus, Aleksandr Lukaşenko, atacuri a căror duritate şi concentraţie fără precedent arată că nici încheierea războiului gazelor de luna trecută, nici semnarea de către Belarus a acordului Uniunii Vamale Rusia-Kazakstan-Belarus nu au pus punct conflictului dintre Moscova şi Minsk, conflict transformat într-un veritabil război informaţional.

Escaladarea conflictului este demonstrată de faptul că ţinta atacurilor este acum întreaga politică internă, ca şi cea externă a liderului de la Minsk, personalitatea acestui şi chiar viaţa personală.

Frontul mediatic a fost deschis de televiziunea NTV, din holdingul Gazpro Media, care cu două zile înainte de semnarea acordului Uniunii Vamale a difuzat un documentar al cărui titlu, un joc de cuvinte, s-ar traduce prin "Naşul", film în care Aleksandr Lukaşenko era acuzat aproape pe faţă de dispariţia şi moartea mai multor politicieni şi personalităţi ale vieţii publice din Belarus, în urmă cu aproximativ un deceniu.

Filmul a oferit spaţii largi declaraţiilor rudelor celor dispăruţi şi liderilor opoziţiei belaruse, un gest foarte rar pentru o televiziune din Rusia.

Aleksandr Lukaşenko, fără a face caz pe această temă, a declarat, în stilul lui caracteristic, că ţara sa nu se va târî în genunchi nici în faţa Rusiei, nici a SUA sau a UE.

Următoarea "salvă" în războiul informaţional a aparţinut Minskului.

Pe 15 iulie, Televiziunea Belarusă de stat a difuzat un lung interviu cu preşedintele georgian Mihail Saakashvili, gest care a iritat foarte mult Moscova, care îl consideră pe Mihail Saakashvili un paria politic.

Rusia a răspuns, la sfârşitul săptămânii trecute, cu o salvă artilerie grea.

NTV a difuzat o continuare a filmului "Naşul", de fapt o compilaţie cam haotică de secvenţe din primul film, şi materiale noi, inclusiv atacuri la persoana lui Aleksandr Lukaşenko.

Scandalul este fără precedenet în istoria relaţiilor dintre cele două ţări, formal aliate.

Niciodată până acum canalele ruseşti nu şi-au permis atacuri atât de grave la adresa lui Aleksandr Lukaşenko, deşi numeroasele conflicte dintre Moscova şi Minsk - de la războaiele gazelor la altercaţiile la cel mai înalt nivel - demonstrează că Rusia este tot mai dezamăgită de politica acestuia şi ar fi dispusă să-i retragă sprijinul financiar şi sprijinul politic şi, ceea ce este şi mai grav pentru Aleksandr Lukaşenko în perspectiva alegerilor prezidenţiale de peste câteva luni.


Etichete BelarusRusiaAleksandr LukaşenkoteleviziunepresaMinsk

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live