Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Olaru

17 Octombrie 2014
Vizualizari: 948
Comentează add

Agenția de rating Standard&Poor's anunță că a menţinut rating-ul aferent datoriei guvernamentale în principal datorită prognozelor de creştere economică încurajatoare.

Rating-ul datoriei guvernamentale a României, reconfirmat

alex-olaru

Foto: Arhivă

Agenţia americană de rating Standard&Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale pe termen lung şi scurt în valută şi lei, transmite, într-un comunicat de presă, Ministerul Finanţelor Publice.

Specialiştii Standard&Poor's se aşteaptă ca România să-şi îndeplinească anumite ţinte asumate, inclusiv cea referitoare la deficitul bugetar.

Agenţia de evaluare financiară precizează că a menţinut ratingul aferent datoriei guvernamentale în principal datorită prognozelor de creştere economică încurajatoare, respectiv o medie de 2,7 procente în următorii trei ani, susţinută de consumul intern, dar şi a faptului că România continuă să-şi micşoreze gradul de îndatorare externă (în prezent sub 40% din produsul intern brut) şi să se consolideze fiscal.  

Totodată, se estimează că anul acesta va fi atinsă ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB.

Este de remarcat faptul că Standard&Poor's nu consideră că situaţia geopolitică din prezent ar putea periclita evoluţia economică: experţii americani spun  că riscurile sunt mici, deoarece relaţiile economice cu Ucraina şi Rusia nu sunt la un nivel care ar putea înclina balanţa.  

La începutul verii, Standard&Poor's , singura din cele trei agenţii americane de evaluare financiară care plasa încă România în categoria junk, nerecomandată investitorilor, a îmbunătăţit şi acest rating, cu o treptă şi cu perspectivă stabilă.

Şi acea decizie a fost justificată prin consolidarea fiscală şi  reducerea îndatorării externe. 


Etichete Standard&Poor'sratingreconfirmatdatorie guvernamentalăevaluare financiarăcreştere economică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live