Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

27 Iulie 2012
Vizualizari: 1792
Comentează add

Guvernul de la Madrid va aproba în şedinţă săptămânală un proiect de lege pentru combaterea muncii la negru şi a fraudelor la bugetul asigurărilor sociale.

Rata şomajului a atins în Spania un nou record

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Oameni care aşteaptă deschiderea unui oficiu de angajări în Madrid. Foto: Reuters.

Şomajul a crescut în Spania, pe fundalul adâncirii efectelor recesiunii în trimestrul doi, potrivit statisticilor oficiale de la Madrid.   

Noul nivel al indicatorului, comunicat vineri de institutul de statistică de la Madrid, reprezintă cel mai ridicat şomaj din 1976, anul morţii dictatorului Francisco Franco, când ţara a început tranziţia către democraţie.

Peste 53.000 de persoane au rămas fără loc de muncă în perioada aprilie - iunie 2012, ceea ce împinge rata reală a şomajului la 24,6%, date necunoscute până acum de economia spaniolă.

Un nou record, aşadar, pe care îl resimt în special bărbaţii, mai afectaţi decât femeile.

Peste 30.500 şi-au pierdut locul de muncă, în timp ce doar 16.400 de femei au rămas fără serviciu, în al doilea trimestru al anului.

Numărul şomerilor din Spania a crescut la aproximativ 5,7 milioane de persoane la finalul celui de al doilea trimestru al anului.

Tot vineri, guvernul va aproba în şedinţă săptămânală un proiect de lege pentru combaterea muncii la negru şi a fraudelor la bugetul asigurărilor sociale.

Este o normă, care, potrivit Ministerului Muncii, urmăreşte penalizarea disponibilizărilor masive, a contractelor nejustificate cu jumătate de normă şi a suspendării contractelor de muncă, dar şi amendarea situaţiilor în care un şomer ce percepe ajutorul de la stat munceşte la negru pentru a-şi completa veniturile, iar patronul nu plăteşte impozite aferente unui contract legal.

Premierul Mariano Rajoy încearcă să reducă deficitul bugetar uriaş şi să introducă reforme în economie, care trece prin cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii trei ani, tot mai profundă de la un trimestrul la altul.

Spania a încheiat anul 2011 cu un deficit bugetar de 91,3 miliarde euro, reprezentând 8,5% din PIB, în timp ce datoria publică totaliza 735 miliarde euro, aproape 70% din PIB.


Etichete guvernMadridmuncăşomer

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live