Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

6 Iulie 2022
Vizualizari: 406
Comentează add

Rata anuală a inflației va continua să crească până în august

radiojurnal

 Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.    Foto: Arhivă.

Rata anuală a inflației va continua să crească până la mijlocul trimestrului al treilea, însă își va încetini vizibil ritmul. Declarația a fost făcută de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu după ce Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a majorat dobânda cheie cu un punct procentual, până la 4,75% pe an.

El a prezentat principalele cauze care vor determina continuarea creșterii inflației pe termen scurt:

"Determinante pentru această înrăutățire a perspectivei apropiate a inflației sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de prețurile combustibililor, gazelor naturale și energiei electrice, chiar și în contextul aplicării schemelor de sprijin și al manifestării unor efecte de bază; precum și prețurile alimentelor procesate, în principal sub influența ascensiunii mai puternice a cotaților țițeiului, produselor energetice și ale mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate. Efecte inflaționiste suplimentare sunt așteptate și pe segmentul prețurilor administarte, inclusiv ca urmare a scumpirii biletelor CFR, precum și pe cel al produselor din tutun, pe fondul majorării accizei specifice", a spus Mugur Isărescu.

Principalele incertitudini provin din cotația produselor energetice și blocajele din lanțurile de aprovizionare, pe fondul războiului din Ucraina, a mai spus Mugur Isărescu.


Etichete Mugur IsărescuBNRinflație

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live