Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

4 August 2015
Vizualizari: 1068
Comentează add

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că impactul reducerii TVA la alimente asupra preţurilor a fost mai accentuat decât se anticipa iniţial.

Rata anuală a inflaţiei, "negativă în următoarele 3 trimestre"

iulian-olescu

Mugur Isărescu. Foto: Arhivă Agerpres. 

Consiliul de administraţie al BNR a hotărât azi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul minim istoric de 1,75% pe an. 
 
Într-un briefing de presă susţinut cu puţin timp în urmă, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a vorbit despre implicaţiile acestei decizii.  
 
Guvernatorul BNR a explicat că impactul reducerii TVA la alimente asupra preţurilor a fost mai accentuat decât se anticipa iniţial. 
 
El a adăugat că rata anuală a inflaţiei, care a coborât la minus 1,6% în luna iunie se va menţine în teritoriu negativ pe perioada următoarelor trei trimestre, iar ulterior va reveni la valori pozitive până la începutul anului 2017. 
 
Mugur Isărescu a adăugat însă că şi al orizontul anului 2017 inflaţia se va situa tot sub limita inferioară a intervalului de variaţii /.../ de BNR, adică sub 1,5%. 
 
În plus, se prefigurează implementarea măsurilor fiscal-bugetare legate de reducerea taxelor şi de salarizarea bugetarilor, măsuri ce au impact direct asupra stabilităţii macroeconomice şi asupra politicilor economice convenite cu FMI şi CE, a mai spus guvernaatorul BNR. 
 
El a atras din nou atenţia că aceste măsuri trebuie corect dozate, în aşa fel încât să nu depăşească gradul de acceptare al economiei româneşti şi să nu conducă la dezechilibre. 
 
Mugur Isărescu a mai precizat că persistă şi riscul ce derivă din situaţia internaţională, pe fondul prelungirii incertitudinilor legate de situaţia Greciei şi de evoluţiile economice din China. 
 

Guvernatorul BNR a adăugat şi faptul că deşi inflaţia se va plasa pe o perioadă mai lungă în teritoriu negativ, asta nu înseamnă că există pericol de deflaţie, pentru că consumul se află pe o traiectorie de creştere destul de accentuată. 


Etichete Rata anuală a inflaţieiGuvernatorul BNRMugur IsărescuTVAalimenteGreciaChina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live