Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Răsfoind Ghidul Michelin...

Comentariu de Florin Ionescu

Răsfoind Ghidul Michelin...
Paris - Restaurantul "La Belle Epoque"

Articol de Florin Ionescu, 13 Ianuarie 2011, 17:25

Ghidul Michelin premiază în fiecare an, cu câte una, două sau trei stele, restaurantele de o calitate excelentă. Valoarea unui restaurant de o singură stea este tradusă în ghid astfel: „dacă restaurantul este în drumul dumneavoastră, ar fi bine să opriţi. Aici se serveşte o mâncare foarte bună într-un ambient plăcut”.

Tot ghidul avertizeaza însă că cititorii nu ar trebui să compare un restaurant „de luxe” cum este cel de o stea, cu un simplu restaurant, „unde poţi mânca o porţie bună de mâncare la un preţ rezonabil”. Două stele sunt pentru restaurantele care merită o deviere de la traseul iniţial pentru a mânca aici. Totul în aceste restaurante întruchipează buna calitate, aproape perfecţiunea.

În sfârşit, restaurantele de trei stele în Ghidul Michelin merită o vizită specială. Mâncarea, vinul, decorul şi serviciile sunt excepţionale, preţurile pe măsură şi, spun redactorii ghidului, poate ar fi mai bine să lăsaţi copiii acasă. Anul acesta, 26 de restaurante din Franța au primit trei stele, 70 două stele iar cu câte o stea au fost recompensate 402 restaurante. Multe altele nu au primit nici o stea, însă simplul fapt că au fost menţionate reprezintă o onoare.

La Belle Epoque este legendar, prezent doar în Topul restaurantelor cu buget redus din Paris, dar atrage mulţimile prin eleganta sală de mese, chelnerii sociabili şi glumeţi (care mâzgălesc comenzile pe șervețele de masă) şi, mai presus de toate, preţul nepiperat şi tradiţional. Meniul este clasic (bourguignon de carne de vită, varză, plătica de mare, etc). Garniturile încep de la 2 euro, felurile principale costă intre 6 şi 8 euro, iar trei feluri pot fi savurate pentru 14-22 euro.

La table du Marquis, la fel de legendar, îţi oferă specialităţi precum şuncă persillade cu oţet, filet pollock cu fenicul şi tartă cu pere şi ciocolată.

Cu gândul la o călătorie Michelin, cu ţinte fixe prin Franţa, continuaţi sesiunea degresărilor după sărbători cu o „Salată cu andive, clementine şi rodie”, după reţetele lui Alison. Începeţi cu 2 andive, tăiate felii fine, transversal, 6 clementine, curăţate şi desfăcute feliuţe, taiate transversal, seminţele unei rodii mari, o legătură de mărar, sucul unei lămâi, o lingură de ulei de măsline, sare şi piper negru dupa gust. Amestecaţi ingredientele şi turnaţi peste ele dressing-ul format prin amestecarea sucului de lămâie, uleiului şi a ingredientelor solide (sare, piper). Tineţi salata la frigider până în momentul servirii, sau cel puţin 15 minute.
Gurmanderia francezilor este egalată doar de autoironiile lor: „Este de neconceput ca un francez să ajungă la vârsta de mijloc fără să aibă sifilis şi Crucea Legiunii de Onoare”Andre Gide.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"