Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

25 Aprilie 2012
Vizualizari: 1333
Comentează add

Anders Behring Breivik, care a fost diagnosticat într-un raport cu "schizofrenie paranoidă", a precizat că experţii psihiatri au minţit pentru a-l discredita.

Raportul psihiatrilor "este unul mincinos"

ioana-dogaru

Anders Breivik salută în stil nazist în tribunalul de la Oslo. Foto: Reuters. 

Anders Behring Breivik a declarat în timpul procesului său că experţii psihiatri au minţit în raport pentru a-l discredita, informează BBC.

Acesta vrea să fie declarat responsabil din punct de vedere penal pentru moartea a 77 de persoane anul trecut în Norvegia.

"Sunt invenţii rău intenţionate", a declarat Anders Behring Breivik evocând pasaje din expertiza psihiatrică ce a conchis anul trecut că este psihotic.

Mandataţi de tribunalul din Oslo pentru a examina sănătatea mintală a extremistului de dreapta, psihiatrii Synne Soerheim şi Torgeir Husby au conchis în noiembrie că Anders Behring Breivik suferă de "schizofrenie paranoidă", un diagnostic care pledează pentru o internare într-o instituţie psihiatrică.

Anders Behring Breivik, care are 33 de ani şi a recunoscut că este autorul atacurilor de la Oslo şi de pe insula Utoeya, insistă să fie declarat sănătos mintal şi deci responsabil penal pentru că nu doreşte ca ideologia sa islamofobă să fie "decredibilizată" de un diagnostic.

O contraexpertiză comandată de justiţie după nemulţumirea provocată de prima evaluare a conchis că ucigaşul este sănătos, generând confuzie cu privire la sănătatea sa mentală reală.

Anders Behring Breivik, al cărui proces a început lunea trecută, ar putea fi internat pe viaţă într-o clinică psihiatrică, dacă va fi declarat nebun.

Dacă va fi declarat responsabil riscă pedeapsa maximă din legislaţia norvegiană de 21 de ani închisoare, termen ce poate fi prelungit însă cât timp va fi considerat un pericol.

Anders Breivik este acuzat de terorism şi crimă premeditată prin amplasarea unei bombe într-o clădire a guvernului din Oslo, ucigând opt persoane, şi printr-un un atac armat la Universitatea de vară a Mişcării Tineretului Partidului Muncii omorând 69 de persoane.

Anders Behring Breivik admite că este autorul atacurilor, dar respinge vinovăţia penală.


Etichete Anders Behring BreivikprocespsihiatriNorvegia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live