Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

22 Ianuarie 2014
Vizualizari: 963
Comentează add

Raportul pe justiţie pentru România şi Bulgaria va fi făcut public după ce forma sa finală va fi votată, în această dimineaţă, în Colegiul Comisarilor.

Raportul MCV va fi prezentat miercuri de Comisia Europeană

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Comisia Europeană prezintă, miercuri, la Bruxelles, raportul pe justiţie, pentru România şi Bulgaria, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Raportul MCV va fi făcut public după ce forma sa finală va fi votată, în această dimineaţă, în Colegiul Comisarilor.

Potrivit corespondentului Radio România Cerasela Rădulescu, raportul pe Justiţie din cadrul MCV va conţine mai multe capitole, precum progresele în domeniul reformei sistemului judiciar, integritatea sau combaterea corupţiei, dar şi statul de drept, la final urmând să fie făcute recomandări celor două state ca de fiecare dată când au fost publicate aceste rapoarte în ultimii 7 ani.

Politicienii români au făcut deja în aceste zile mai multe aprecieri la adresa rezultatelor raportului.

Preşedintele Traian Băsescu declara aici, la Bruxelles, în urmă cu câteva zile, după o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy că în opinia sa ar fi corect să se menţioneze buna funcţionare a instituţiilor statului, care sunt capabile să oprească şi derapaje ale politicului.

Ieri, preşedintele parlamentului Valeriu Zgonea, care s-a întâlnit la Bruxelles cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, declara că:

"Eu l-am citit, m-am uitat şi pe anumite /.../, eu cred că acolo unde politicienii de duzină văd instrumente de atacat o guvernare sau o instituţie fundamentală a statului român, eu văd o recomandare şi o viziune modernă pentru statul român", a spus Valeriu Zgonea.

Potrivit proiectului de raport al Comisiei Europene, obţinut de corespondenţii noştri la Bruxelles, România a făcut progrese în mai multe domenii, însă există în continuare îngrijorări cu privire la independenţa justiţiei.

Comisia apreciază schimbările legislative, care au rămas în direcţia corectă, cooperarea foarte bună cu Bucureştiul şi rezistenţa la presiunea instituţiilor anticorupţie.

Pe de altă parte, amendamentele din decembrie la Codul Penal, apreciate drept pripite şi netransparente, au stârnit noi îngrijorări. În proiectul de raport se mai atrage atenţia că nu toate numirile în funcţii de conducere la instituţiile anticorupţie au fost făcute pe criterii stricte de competenţă, fără a se preciza însă cazuri concrete.

Documentul va conţine şi referiri la atacuri din partea presei şi a politicienilor la adresa sistemului judiciar, dar corespondenţii Radio România la Bruxelles precizează că forma finală a raportului poate suferi modificări până în clipa în care acesta va fi adoptat de Comisie.


Etichete UEMCVjustiţieTraian BăsescuVAleriu ZgonearaportCESchengenHerman Van Rompuy

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live