Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

28 Ianuarie 2016
Vizualizari: 874
Comentează add

Principalele critici ale Comisiei Europene vizează situaţia Procuraturii şi practicile disciplinare ale Consiliului Suprem de Justiţie din 2012 şi până în prezent.

Raportul MCV referitor la Bulgaria, extrem de critic

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov. Foto: rador.ro.

Principalele critici cuprinse în raportul de evaluare asupra progreselor înregistrate de Bulgaria în domeniul justiţiei vizează situaţia Procuraturii şi practicile disciplinare ale Consiliului Suprem de Justiţie din 2012 şi până în prezent.

Comisia Europeană recomandă Sofiei o verificare independentă a procurorilor şi o anchetă imparţială a acuzaţiilor de corupţie la nivel înalt.

Bruxelles-ul doreşte să vadă standarde clare în cazul sancţiunilor disciplinare pentru magistraţi.

Prima reacţie la raportul extrem de critic al Comisiei Europene din partea liderilor principalelor două formaţiuni în coaliţia aflată la guvernare - partidul GERB al lui Bojko Borisov şi Blocul Reformator - a fost cererea de demisie a Consiliului Suprem de Justiţie.

În acest mod, vina pentru blocarea reformelor şi pentru lipsa de rezultate în combaterea corupţiei şi crimei organizate este aruncată pe un organ numit de actualii guvernanţi despre care opoziţia şi societatea civilă afirmă că execută ordine politice.

Prim-ministrul Borisov a declarat că "Raportul de ţară trebuie adresat Consiliului Suprem de Justiţie, nu guvernului, pentru că nu noi răspundem pentru lipsa de sentinţe în cazurile de corupţie şi de crimă organizată".

Boiko Borisov a aruncat vina pentru nerealizarea reformei în justiţie asupra ex-ministrului Hristo Ivanov, care însă a demisionat în semn de protest la nerespectarea de către partidele aflate la guvernare a strategiei de reforme, aprobate cu câteva luni în urmă de aceeaşi majoritate parlamentară.

Liderul opoziţiei socialiste, Mihail Mikov, a calificat cererea de demisie a Consiliului Suprem de Justiţie drept un amestec nepermis în activitatea justiţiei. 


Etichete BulgariaSofiaraportul MCVcriticireforme în justiţiedemisia Consiliului Suprem de Justiţiepremierul Boiko Borisov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live