Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EDITIE SPECIALĂ: LA MULTI ANI, ROMANIA!(CONTINUARE) Marţi, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

28 Ianuarie 2016
Vizualizari: 939
Comentează add

Preşedinţia şi Guvenul considerâ că raportul MCV reconfirmă progresele continue şi constante înregistrate de România.

Raportul MCV "este în general unul bun"

petruta-obrejan

Ministrul justiţiei, Raluca Prună. Foto: gov.ro.

Raportul Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare confirmă pentru al treilea an consecutiv progresele înregistrate de România cu privire la reforma în sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, într-un comunicat de presă dat astăzi publicităţii.

România se află pe o direcţie ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV, angajamentul ţării noastre pentru consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei fiind unul ireversibil.

O evaluare similară vine şi de la Palatul Victoria, Guvernul considerând că raportul MCV reconfirmă progresele continue şi constante înregistrate de România în toate domeniile evaluate, dovedind caracterul durabil şi sustenabil al reformei în justiţie şi al luptei împotriva corupţiei.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră însă deloc corect modul în care procedează Comisia Europeană faţă de progresele înregistrate de România în ultimii ani.

Documentul menţionat este în general unul bun, instituţia europeană subliniind progresele obţinute în domeniul judiciar în 2015.

Afirmaţia aparţine ministrului justiţiei, Raluca Prună şi a fost făcută într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Responsabilul de la justiţie afirmă că va discuta cu parlamentarii aspectele care decurg din raportul MCV, în special în ceea ce priveşte chestiunea imunităţilor.

Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare este în general unui bun, a apreciat ministrul justiţiei, Raluca Prună.

Potrivit acesteia, s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi asigurarea independenţei sistemului judiciar.

Rezultatele pozitive se datorează în principal, spune aceasta, profesioniştilor din sistemul judiciar, aplicării Codurilor penal şi de procedură penală, dar şi pentru că au fost alocate la timp de către executiv resursele umane şi financiare necesare.

"Comisia, în acest an, arată faptul că s-au obţinut progrese în domenii care ţin de sistemul judiciar şi că se continuă un parcurs ascendent, care a fost constatat şi în anii precedenţi, 2014-2015. De asemenea, Comisia notează rezultatele principalelor instituţii judiciare şi instituţiilor care se ocupă de, să zicem, monitorizarea integrităţii pentru a combate corupţia la cel mai înalt nivel şi notează că acest lucru rămâne, citez, "impresionant". Cel mai important este faptul că instituţiile care combat aplică legea în România şi vreau să le numesc: DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetele în general, dar şi ANI confirmă un trend ascendent în ceea ce priveşte eficienţa pe care o au", a spus Raluca Prună.

Parlamentul este una din instituţiile criticate în raport pentru lipsa criteriilor obiective, atunci când s-a cerut punerea la dispoziţie a organelor de urmărire penală a unor deputaţi şi senatori.

"Sper ca membrii Parlamentului să citească acest raport aşa cum au făcut-o de fiecare dată şi mai sper să ne putem aşeza la masă astfel încât să putem discuta despre ceea ce rămâne de făcut pentru că într-adevăr Parlamentul şi activitatea Parlamentului în ce priveşte chestiunea imunităţilor, ca să fim foarte precişi, este un subiect în care Comisia nu a putut constata un progres, în care Comisia spune că mai sunt lucruri de făcut", a afirmat ministrul justiţiei.

În ceea ce priveşte posibilitatea ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Raluca Prună se arată optimistă.

"Datoria mea este şi aceea de a discuta cu interlocutorii mei de la Comisia Europeană, astfel încât să putem constata că totuşi, prin comparaţie cu alte state membre, care au şi ele un mecanism sau care nu au un mecanism, România cred că făcut dovada în toţi aceşti ani că are instituţii funcţionale, mai cu seamă că a internalizat acest proces de reformă. Aşa fiind lucrurile, eu am speranţe, destul de bine întemeiate, că un orizont de timp va fi, dar e prematur şi neserios să mă apuc să speculez cu privire la dată", a declarat Raluca Prună.

Întrebată dacă este corectă condiţionarea aderării României la spaţiul Schengen de rapoartele MCV, ministrul justiţiei a precizat că sunt două dosare diferite şi instituite prin decizii diferite.

"În măsura în care mai vorbim încă de corupţie în România, raportul spune că avem încă multe lucruri de făcut în ceea ce priveşte prevenirea corupţiei. Probabil că este inevitabil ca o anumită legătură, nu între Schengen şi raport, dar între raport sau între acest aspect al corupţiei şi absolut orice fel de zonă de funcţionare a unei societăţi să fie făcut", a explicat Raluca Prună. 


Etichete RomâniaMCVComisia EuropeanăanticorupţierecomandăriprogreseSchengenpreşedintele Klaus Iohannisşeful SenatuluiCălin Popescu Tăriceanuministrul justiţieiRaluca PrunăevaluareSchengenjustiţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live