Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raport: progresele înregistrate în aplicarea agendei UE privind migrația

CE a prezentat un raport privind progresele înregistrate în aplicarea agendei UE privind migraţia: sistemele de transfer al refugiaţilor şi al migranţilor şi Declarația Ue-Turcia.

Raport: progresele înregistrate în aplicarea agendei UE privind migrația

Articol de Arina Petrovici, 09 Decembrie 2016, 09:30

Comisia Europeană a prezentat astăzi un raport privind progresele înregistrate în aplicarea agendei Uniunii privind migraţia: sistemele de transfer al refugiaţilor şi al migranţilor şi Declarația Uniunea Europeană-Turcia.

Executivul Uniunii Europene afirmă că ar trebui să li se permită statelor membre să-i trimită pe unii solicitanți de azil înapoi în Grecia, de la jumătatea lunii martie 2017, în încercarea de a restabili politica în materie de migrație.

În baza regulilor Uniunii, prima țară de intrare a migranților este responsabilă de gestionarea cererilor de azil, dar sistemul a eșuat anul trecut în Grecia – principala poartă de intrare în Europa pentru mai bine de un milion de refugiați și migranți.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Incapabilă să facă față situației, Atena i-a lăsat pe mulți dintre ei să ajungă în Germania și în alte țări comunitare bogate. Drept urmare, statele membre de pe ruta migrației şi-au închis treptat frontierele, blocând mulți migranți în Grecia, care depune şi acum eforturi pentru a-i adăposti.

Astăzi, Bruxellesul a apreciat că Atena și-a ameliorat situația în ce privește cazarea și înregistrarea solicitanților de azil sosiți pe teritoriul său.

Comisia Europeană a recomandat să li se permită statelor membre să-i trimită înapoi în Grecia pe solicitanții de azil care intră neregulamentar în Uniune și care au pătruns deja tot mai mult în Europa. Această măsură, care se va aplica de la 15 martie 2017, va descuraja și mai mult intrarea ilegală și deplasările ulterioare și va reprezenta un pas important spre revenirea la un sistem de funcționare normal al spaţiului Schengen – a apreciat Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Politica Uniunii privind azilul și zona sa de liberă circulație în interior au dat greş anul trecut, în timp ce afluxul necontrolat de migranți și refugiați a provocat dispute aprinse între statele membre privind modul de gestionare a acestor probleme. Disputele au rămas nerezolvate, iar în Grecia se află încă peste 62.000 de persoane, cu toate că un acord încheiat de Uniune cu Turcia, în martie, a dus la reducerea drastică a numărului de nou-sosiți.

Până în prezent, ceva mai mult de 8.200 de oameni au fost mutaţi din Grecia și din Italia către alte state comunitare, în baza unui plan ce prevede transferarea a 160.000 de persoane și care expiră în septembrie anul viitor. Comisia Europeană a făcut apel la ţările membre să-și intensifice acțiunile, iar comisarul pentru migrație Dimitris Avramopoulos a precizat că obiectivul este de a-i muta din Grecia și din Italia pe toți cei care sunt eligibili pentru transfer în decursul anului viitor.

Bruxellesul mai spune că punerea în aplicare a Declarației Uniunea Europeană-Turcia a produs constant rezultate pozitive, în pofida numeroaselor dificultăți.

Astfel, numărul de persoane care au sosit din Turcia în Grecia a fost în medie de 92 pe zi din martie, comparativ cu miile de nou-sosiți zilnic, înainte de încheierea acordului cu Ankara.

În baza documentului care pare tot mai fragil din cauza tensiunilor cu Ankara, ca urmare a represiunii după puciul eșuat din iulie, Bruxellesul a afirmat că a cheltuit 677 milioane de euro din cele trei miliarde promise ca ajutor pentru refugiații aflați în Turcia.