Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raport privind recrutarea minorilor de grupările armate din Afganistan

Biroul European de Sprijin pentru Azil a publicat un raport privind practicile de recrutare folosite de grupările armate din Afganistan.

Raport privind recrutarea minorilor de grupările armate din Afganistan

Articol de Victor Gheorghe, 22 Septembrie 2016, 09:09

Biroul European de Sprijin pentru Azil a publicat un raport privind practicile de recrutare folosite de grupările armate din Afganistan. Este prezentată inclusiv situaţia minorilor recrutaţi.

Raportul este o actualizare a unui document anterior publicat în 2012 şi oferă informaţii relevante pentru determinarea statutului de protecie al solicitanţilor de azil afgani.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

În primele 7 luni ale lui 2016 Afganistanul s-a clasat pe locul II în topul ţărilor din care provin solicitanţii de azil în Uniunea Europeană cu peste 110 mii de astfel de cereri.

În raport sunt descrise pe larg practicile de recrutare folosite de insurgenţii talibani, organizaţia teroristă Stat Islamic şi gruparea Hezbe Islami condusă de Gulbuddin Hekmatyar.

De asemenea, sunt prezentate şi metodele de recrutare la care apelează miliţiile proguvernamentale şi poliţia locală afgană.

Potrivit unor mărturii, Stat Islamic foloseşte cel mai mult forţa.

Reprezentanţii acestei organizaţii teroriste fac presiuni asupra liderilor tribali şi populaţiei, iar nesupunerea este pedepsită cu atrocităţi: execuţii în masă sau mutilări.

Sunt relatate cazuri concrete, dar şi exemple de folosire a adversităţii dintre clanuri pentru a recruta luptători.

Raportul descrie şi transformarea talibanilor într-o forţă armată mai convenţională, după retragerea trupelor străine. Mai mult decât atât, este prezentat rolul tradiional al tribului sau familiei în procesul de recrutare.

Într-un capitol special sunt publicate informaţii cu privire la problema specifică a minorilor sau a recrutării copiilor.

Acesta este un subiect de îngrijorare deosebită deoarece un procent ridicat al solicitanţilor de azil afgani în Europa sunt minori neînsoţiţi.

Mai grav este faptul că există mărturii şi dosare ptivind recrutarea minorilor chiar de către forţele guvernamentale. Informaţii culese dun teren se referă la copii folosiţi ca servitori ai ofiţerilor, dar şi numeroase cazuri de minori antrenaţi şi trimişi în luptă.

Un ofiţer guvernamental câştigă şi 150 de dolari pe lună, într-o ţară în care majoritatea populaţiei trăieşte într-o sărăcie extremă.

În acest context, în raport sunt propuse şi soluţii pentru prevenirea acestor recrutări.

Este vorba despre acordarea unor stimulente economice, rolul şcolilor, dar şi proceduri de luare în evidenţă şi verificare a vârstei potenţialilor recruţi ai forţelor naţionale de securitate afgane