Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raport privind nereciprocitatea vizelor cu anumite ţări terţe

Comisia Europeană a făcut o nouă evaluare a situaţiei privind nereciprocitatea vizelor cu anumite ţări terţe.

Raport privind nereciprocitatea vizelor cu anumite ţări terţe
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 11 Octombrie 2014, 10:28

Nereciprocitatea vizelor se referă la situaţiile în care un cetăţean al unei ţări care nu este membră a Uniunii Europene poate călători fără restricţii în spaţiul comunitar, spre deosebire de un cetăţean al Uniunii, care are nevoie de viză pentru a merge în ţara respectivă.

Comisia Europeană a publicat vineri primul raport de profil, de la intrarea în vigoare, în luna ianuarie a acestui an, a mecanimsului de reciprocitate.

Executivul comunitar precizează, într-un comunicat, că a schimbat abordarea în domeniu, pentru a reuşi să obţină reciprocitate absolută cu ţările care încă mai condiţionează deplasarea cetăţenilor europeni.

Audio: Raport privind nereciprocitatea vizelor cu anumite ţări terţe.

De altfel, comisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a precizat că după ce Uniunea a intensificat dialogul, ar fi primit semnale încurajatoare că această problemă nu va fi tărăgănată. Comisia îşi bazează noua strategie în primul rând pe dialogul tripartit, care aduce la masa discuţiilor atât ţara terţă care încă nu a renunţat la vize, cât şi statul membru implicat.

Anterior, Comisia a primit notificări de la România, Bulgaria, Cipru, Polonia şi Croaţia despre restricţiile pe care le au cetăţenii lor atunci când vor să călătorească în Statele Unite, Canada, Australia, Japonia sau Brunei.

Toate ţările terţe au acceptat propunerea Comisiei de dialog: după primele întâlniri s-a remarcat însă nevoia unor clarificări şi informaţii legate de proceduri şi criteriile după care se orientează statele terţe. Discuţiile vor continua, iar Comisia Europeană va evalua stadiul lor sub forma unui raport, o dată la şase luni.

Pentru că niciun stat membru nu a cerut însă oficial măsuri drastice şi pentru că ţările care impun vize unor cetăţeni europeni par dispuse să ajungă la o înţelegere,

Bruxelles-ul nu consideră că ar fi oportună o eventuală intervenţie în forţă, tradusă prin restricţionarea condiţiilor în care cetăţenii ţărilor terţe călătoresc în Uniune. Chiar şi aşa, Comisia poate decide, în funcţie de evoluţii, să introducă vize temporare.

În notificările sale, România a sesizat printre altele, faptul că cetăţenii săi care au paşaport temporar nu pot călători în Japonia, că cererile de vize pentru Australia sunt procesate manual şi de multe ori refuzate şi că nu există reciprocitate cu Statele Unite şi Canada.

.@EU_Commission assesses situation of #visa non-reciprocity w/ certain third countries: http://t.co/mm8EgzzgTP@MalmstromEU@EUHomeAffairs

— European Commission (@EU_Commission) October 10, 2014