Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raport privind monitorizarea aplicării dreptului UE

Numărul total al procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de aplicare a legislaţiei comunitare a scăzut, în ultimii 5 ani.

Articol de Gabriela Tătărău, 10 Iulie 2015, 07:18

Numărul total al procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de aplicare a legislaţiei comunitare a scăzut, în ultimii 5 ani, în Uniunea Europeană - aceasta este concluiza ultimului raport privind respectarea dreptului Uniunii, adoptat, joi, de Comisia Europeană.

Piaţa internă reprezintă cel mai important atu al Europei pentru cetăţeni şi întreprinderi, care au de câştigat, dacă dreptul Uniunii este pusă în aplicare la timp şi în mod corect.

Acest al 32-a raport anual privind monitorizarea aplicării dreptului Uniunii evidenţiază principalele evoluţii înregistrate anul trecut legate de politica de asigurare a respectării legii.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Comisia deschide proceduri de constratare a neîndepinirii obligaţiilor în cazul în care un stat membru nu ia măsuri pentru a remedia o presupusă încălcare a dreptului Uniunii.

Numărul total al acestor proceduri a scăzut cu peste 35% în ultimii 5 ani.

Anul trecut, Croaţia şi Estonia au fost ţările cu cele mai puţine asfel de situaţii, în timp ce în Italia şi Grecia s-au înregistat cele mai multe asemenea proceduri.

România se situează cam la jumătatea acestui clasament.

La fel ca în 2013, mediul, transportul, piaţa internă şi serviciile continuă să înregistreze cel mai mare număr de cazuri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, care au fost deschide în 2014.

În unele situaţii, directivele europene au fost aplicate incorect, iar în altele, tardiv.

În cadrul iniţiativei pentru o mai bună legiferare, Comisia se va concentra pe asiguarea clarităţii, a operabilităţii şi a forţei executorii a dreptului Uniunii Europene.

Se va acorda o atenţie sporită aspectelor legate de punerea în aplicare şi de asigurarea respectării legislaţiei.

Comisia este hotărâtă să prevină transpunerea tardivă a directivelor, întrucât întârzierile împiedică cetăţenii şi întreprinderile să se bucure de beneficiile oferite de dreptul Uniunii.

Afectează în mod negativ securitatea juridică la nivel general şi perturbă condiţiile de concurenţă echitabile în cadrul pieţei interne.

Cetăţenii şi părţile interesate pot semnala în mod direct orice presupusă încălcare a drepului Uniunii Europene prin intermediul unui formular de plângere on-line, accesibil pe pagina "Drepturi şi oportunităţi" a portalului "Europa".

Anul trecut, majoritatea plângeriilor depuse au vizat ocuparea forţei de muncă, piaţa internă şi justiţia.