Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raport privind alegerile europene de anul trecut

Comisia Europeană a adoptat vineri un raport privind alegerile europene de anul trecut.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 09 Mai 2015, 09:42

Selecţia candidaţilor pentru preşedinţia Comisiei de către principalele partide politice din Europa a reprezentat un nou pas în direcţia democraţiei la nivel european, ceea ce a dus la alegerea preşedintelui Comisiei şi a întregii echipe de către Parlamentul European, pe baza unui program politic clar.

De fapt, în concluziile raportului se precizează că elementul de noutate a fost stabilirea unei legături directe între rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European şi alegerea preşedintelui Comisiei Europene, aşa cum este prevăzut în Tratatul de la Lisabona.

În cadrul acestui nou sistem, alegătorii au putut face mai uşor legătura între un vot exprimat pentru un partid naţional şi impactul acestui vot asupra direcţiei politice a Uniunii Europene pentru următorii cinci ani.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Comentând pe marginea raportului privind alegerile, comisarul Vera Jourova a declarat că introducerea unui candidat principal a schimbat regulile jocului, fapt care le-a permis cetăţenilor europeni să participe mai activ la viaţa democratică a Uniunii.

Ocazia aleasă de Comisie pentru publicarea acestui raport privind alegerile europene din 2014 a fost prima sărbătoare a Zilei Europei organizată de la începerea activităţii noii echipe.

Într-o declaraţie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că îşi doreşte o Europă în miezul acţiunii.

O Europă care progresează îşi protejează cetăţenii şi interesele şi serveşte drept model pentru ceilalţi.

La ceremoniile de sâmbătă, Comisia este reprezentată de membrii săi.

Martin Schulz şi Federica Mogherini vor deschide Pavilionul UE la Expo Milano

Tot sâmbătă, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, vor deschide Pavilionul Uniunii Europene la Expo Milano.

Cei doi demnitari vor face schimb de opinii cu peste 100 de cetăţeni pe tema politicilor europene privind sustenabilitatea, precum şi pe tema rolului Europei în lume.

Sustenabilitatea, fie în producţia de alimente, fie în folosirea resurselor naturale sau ale finanţelor publice, este un obiectiv central al acţiunii Uniunii Europene.

Durabilitatea are nu numai un sens economic, ci este şi un principiu esenţial pentru a asigura solidaritatea dintre generaţii la nivel global - a precizat Federica Mogherini.