Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

10 August 2021
Vizualizari: 253
Comentează add

Raport ONU privind schimbările climatice.

Raport ONU privind schimbările climatice

radiojurnal

Foto: www.ipcc.ch/Changing by the artist Alisa Singer.

Schimbările climatice nu mai sunt o problemă a viitorului, sunt aici și acum și afectează fiecare regiune a Globului, iar toate statele lumii mai au foarte puțin timp la dispoziție pentru a mai putea face ceva înainte ca acestea să devină ireversibile și să aducă dezastre fără precedent, arată un raport ONU adoptat de cele 195 de state membre.

Documentul ne spune clar că încălzirea globală ar putea atinge pragul de 1,5 grade Celsius în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimările și nu pot fi excluse puncte de cotitură, precum topirea calotei glaciare din Antarctica sau dispariția pădurilor, care, la rândul lor, vor conduce sistemul climatic către o schimbare dramatică și iremediabilă.

Expresia, foarte probabil, apare de 42 de ori în cele 40 de pagini din rezumatul documentului realizat pentru factorii de decizie politică.

Ȋn termenii științifici asta înseamnă că probabilitatea ca scenariile să se întâmple este între 90 și 100%.


Reporter: Pavel Ionescu - Nu mai e timp de așteptat şi nici loc de scuze, spunea secretarul general ONU, Antonio Guterres, în condițiile în care, până în prezent, doar Jumătate dintre guverne au revizuit angajamentele referitoare la emisiile de gaze cu efect de seră. Anumite consecințe ale încălzirii globale au depășit deja punctul de reversibilitate. Sub influența topirii ghețarilor polari, nivelul apelor oceanelor va continua să crească timp de secole, chiar milenii. După creșterea cu 20 de cm din 1990, mările ar putea crește în continuare cu circa 50 de cm până în anul 2100, chiar la o încălzire de plus două grade Celsius. Unul din cei trei codirectori ai raportului, climatologul  francez Valerie Masson-Delmotte pune în alertă toate țările lumii. Valerie Masson-Delmotte: Ȋncălzirea se va agrava în următoarele decenii. Ce spune clar acest raport este că în absența unor reduceri rapide, puternice și pe scară largă ale gazelor cu efect de seră limitarea încălzirii globale la un grad și jumătate Celsius nu va putea fi atinsă. Dar dacă până în 2050 vom reduce rapid emisiile gazelor cu efect de seră, dacă vom atinge pragul de zero emisii de dioxid de carbon vom putea să ținem încălzirea globală sub două grade Celsius.


Etichete climăîncălzire(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live