Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raport OLAF pe anul 2013

În 2013, cetăţenii şi instituţiile publice au raportat mai multe informaţii de interes ca oricând pentru obiectul de activitate al OLAF.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 30 Aprilie 2014, 09:02

Lupta împotriva fraudelor s-a intensificat şi au fost obţinute rezultate importante - relevă raportul pe anul trecut al Biroului European de Luptă Anti-fraudă - OLAF - prezentat, marţi, la Bruxelles.

Misiunea Biroului European de Luptă Antifraudă se axează pe trei obiective: protejarea intereselor financiare ale UE prin investigarea cazurilor de fraudă, corupţie şi a oricăror alte activităţi ilegale, detectarea şi investigarea faptelor grave legate de îndeplinirea îndatoririlor profesionale de către membri şi personalul instituţiilor şi ai organismelor europene care ar putea declanşa proceduri disciplinare sau penale şi sprijinirea instituţiilor uniunii, în special a Comisiei Europene în ceea ce priveşte elaborarea şi punerea în aplicare a legislaţiei şi a politicilor antifraudă.

Audio: Raport OLAF 2013.

În 2013, cetăţenii şi instituţiile publice au raportat mai multe informaţii de interes ca oricând pentru obiectul de activitate al OLAF.

A fost finalizat un număr record de investigaţii şi au fost emise cele mai multe recomandări din ultimii cinci ani. OLAF a dispus recuperarea la bugetul european a peste 402 milioane de euro, sumă care va permite finanţarea altor proiecte şi va reduce contribuţiile suportate de contribuabili.

Aceste rezultate excelente arată că OLAF a devenit un organism din ce în ce mai eficient, care acţionează în mod constant în interesul cetăţenilor europeni, potrivit comunicatului dat publicităţii astăzi la publicarea raportului.

Numărul mare al sesizărilor transmise biroului de cetăţeni, peste 1.300, arată acest lucru: cele mai multe dintre sesizări au venit de la persoane, instituţii sau firme din Germania, aproape 40.

Din România, OLAF a fost sesizat doar în trei cazuri, ceea ce a fost interpretat de către oficialii europeni ca un indicator al cooperării reduse dintre autorităţile române şi Oficiul de Luptă Antifraudă.

În ceea ce priveşte domeniile pentru care s-au primit reclamaţii, cele mai multe au vizat suspiciuni de nereguli în utilizarea fondurilor structurale şi a banilor europeni destinaţi agriculturii.

Întrucât comerţul ilicit cu produse din tutun afectează bugetul uniunii, dar şi statele membre, privându-le de resurse considerabile în fiecare an, OLAF supraveghează foarte atent acest fenomen.

2/3 dintre sesizările primite anul trecut au venit din partea mediului privat.

Din cele peste 400 de sesizări la OLAF făcute de instituţii publice, 3/4 au venit dinspre alte birouri, agenţii sau departamente ale Uniunii Europene şi doar 100 din partea instituţiilor publice ale ţărilor membre.